MENIU

"Nu îmi este suficient să câştig pe un vot negativ împotriva lui Băsescu", a declarat Geoană la depunerea candidaturii

Foto: NewsIn
Geoană: Vă cer să îmi daţi încrederea dumneavoastră

Liderul PSD Mircea Geoană şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale la Biroul Electoral Central. Preşedintele Senatului a depus la Biroul Electoral Central lista cu semnăturile de susţinere.

"Vreau să îi încurajez pe români să vină la vot. Celor care sunt susţinători PSD, îi încurajez să fie alături de mine. Avem nevoie de o singură Românie. Vă chem alături de mine în această luptă. Pot să îi unesc pe români în jurul meu", a declarat Geoană, atunci când a sosit la Biroul Electoral Central.

Preşedintele PSD a recunoscut că este emoţionat: "Este un moment decisiv în cariera mea politică. Vreau să le mulţumesc celor trei milioane de români care mi-au dat semnătura pentru această candidatură. Tot ceea ce ştiu, tot ceea ce pot, toată energia, toată compasiunea şi tot ce am învăţat în aceşti ani de viaţă, le voi pune în slujba poporului român. Sunt un om al echilibrului, al dialogului care poate să îi unească pe români în jurul unui ideal comun".

Liderul PSD a făcut apel la o campanie decentă: "Lumea a obosit de atâta scandal. Lumea doreşte o dezbatere între proiecte şi între viziuni despre România. Vă cer să îmi daţi încrederea dumneavoastră. Îmi voi respecta contracandidaţii, Nu voi intra în jocuri şi lovituri sub centură".

"Nu îmi este suficient să câştig pe un vot negativ împotriva actualului preşedinte. Vă cer să îmi daţi încrederea dumneavoastă pentru Mircea Geoană, pentru ceea ce reprezint", a mai spus preşedintele PSD, care i-a mulţumit lui Ion Iliescu pentru sprijinul acordat.

De la ambasador în Statele Unite până la numărul doi în stat - este drumul parcurs în lumea politicii în ultimii 13 ani de Mircea Geoană

Diplomatul Mircea Geoană a avut primul contact cu politica internă în 1996. În calitate de proaspăt ambasador numit in SUA de Ion Iliescu, i-a trimis lui Emil Constantinescu o scrisoare prin care îl felicita pentru victoria în alegerile prezidenţiale şi îi mulţumea că a scăpat ţara de stafiile comunismului. Ion Iliescu, l-a iertat, dar nu a uitat.

A doua oară când diplomatul a dat salonul domnilor pe mahalaua politicii a fost în 2004, la alegerile pentru Primăria Capitalei, când Traian Băsescu l-a spulberat din primul tur. Acela a fost finalul carierei diplomatice a lui Mircea Geoană, dar şi începutul unei ascensiuni neîntrerupte în politica dâmboviţeană.

De atunci, totul s-a schimbat în cariera lui politică. A ajuns preşedintele PSD la Congresul din 2005, după ce l-a bătut pe însuşi Ion Iliescu. Înaintea acelui congres Iliescu i-a pus lui Geoană eticheta de "prostănac" în cadrul unei şedinţe de grup parlamentar. Ascensiunea personală e mereu pe agenda lui Mircea Geoană. S-a vrut numărul doi în stat şi a obţinut preşedinţia Senatului. A vrut să fie numărul doi şi în CSAT şi a stors de la Guvern o Ordonanţă de Urgenţă care l-a făcut peste noapte vicepreşedinte al acestei structuri supreme de apărare a ţării.

La cei 50 de ani ai săi, Mircea Geoană nu are încă o casă. Stă, şi acum, într-o vilă a RA-APPS, din care nu a vrut să plece, deşi nu mai avea, din 2004, dreptul de a locui într-un imobil de serviciu. Anul trecut, se văita că îl usucă la buzunare chiria şi spunea că s-ar muta cu dragă inimă dacă ar avea unde. Pe urmă, a anunţat că are o casă în construcţie şi că se mută până în campania din octombrie. Acum e tot în vila RA-APPS, unde poate sta legal, ca demnitar ce este. Are economii de 300.000 de dolari, nu are credite şi singura sa sursă de venit este leafa de senator. 

Mircea Geoană are 51 de ani, este căsătorit şi are trei copii.

Mai multe articole despre:
alegeri Mircea Geoană PSD candidatură vot