MENIU

Putin, nou discurs agresiv la adresa Occidentului, de Ziua Victoriei: Rusia nu va permite nimănui să o ameninţe

Vladimir Putin/Captură video

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, în discursul care marchează aniversarea a 79 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, că Rusia va face totul pentru a evita o ciocnire între puterile globale, dar că nu va permite nimănui să o ameninţe. 

În discursul său, Vladimir Putin a acuzat elitele occidentale "arogante" că au uitat rolul decisiv jucat de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste şi că au alimentat conflictele din întreaga lume, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Ştim la ce duce exacerbarea unor astfel de ambiţii. Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală", a spus Putin în Piaţa Roşie. "Dar, în acelaşi timp, nu vom permite nimănui să ne ameninţe. Forţele noastre strategice sunt întotdeauna într-o stare de pregătire de luptă", a afirmat liderul de la Moscova.

Putin nu s-a oprit însă aici. Din contră, el a denunţat încercările "coloniştilor" occidentali de a "distorsiona" adevărul despre cel de-al Doilea Război Mondial prin dezmembrarea monumentelor soldaţilor sovietici şi prin punerea pe un piedestal a "trădătorilor şi complicilor" lui Hitler, relatează EFE.

Vladimir Putin, învestit pentru un nou mandat de președinte. SUA și majoritatea țărilor UE boicotează evenimentul din cauza războiului din Ucraina

Liderul rus susține, în schimb, că Rusia nu a subestimat niciodată importanţa rolului aliaţilor occidentali în înfrângerea nazismului şi a amintit, de asemenea, de lupta Chinei împotriva imperialismului japonez.

"Nu vom uita niciodată lupta noastră comună şi tradiţiile pline de inspiraţie ale alianţei", a subliniat el.

"Pentru Rusia! Pentru victorie! Ura!", a spus Vladimir Putin la finalul discursului său. 

Exerciții nucleare la granița cu Ucraina! Vladimir Putin a dat ORDINUL

În ciuda vremii proaste, în condiţiile în care Moscova înregistrează unele dintre cele mai scăzute temperaturi pentru această perioadă a anului, minus 25 de grade Celsius, peste 9.000 de militari şi 70 de echipe de luptă participă la paradă care a început, conform tradiţiei, la ora locală 10:00 (07:00 GMT). Între militarii care defilează în Piaţa Roşie se numără şi trupe care au luptat în Ucraina în ceea ce Rusia numeşte "operaţiune militară specială".

La paradă asistă lideri din şase foste republice sovietice, între care Belarus şi Kazahstan, liderul cubanez Miguel Diaz-Canel, precum şi conducători din Laos şi Guineea Bissau.

Parade similare urmau să aibă loc în peste 20 de oraşe ruse, cu toate că în mai multe oraşe situate în partea europeană a Rusiei, aproape de Ucraina, inclusiv peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, paradele au fost anulate din motive de securitate.

Cu o zi înainte, Putin a felicitat fostele republici sovietice pentru victoria asupra naziştilor.

Reamintim că Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în al Doilea Război Mondial, inclusiv multe milioane în Ucraina, dar în cele din urmă a împins forţele naziste înapoi la Berlin, unde Hitler s-a sinucis şi steagul roşu sovietic a fost înălţat peste Reichstag în 1945.

Capitularea necondiţionată a Germaniei naziste a intrat în vigoare la ora 23:01, pe 8 mai 1945, marcată drept "Ziua Victoriei în Europa" de către Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite. La Moscova era deja 9 mai, care a devenit "Ziua Victoriei" a Uniunii Sovietice în ceea ce ruşii numesc Marele Război Patriotic din 1941-1945.