MENIU

Noul şef al Poliţiei Române cere ca şcolile să fie supravegheate chiar şi atunci când nu sunt ore

Foto: calificativ.ro

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a cerut asigurarea patrulării zilnice în zona unităţilor de învăţământ, chiar şi în perioadele în care elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii, arată un comunicat de presă al IGPR.

Scopul supravegherii îndeaproape a şcolilor chiar şi atunci când nu sunt cursuri este de a preveniri tâlhăriile asupra elevilor şi alte violenţe la care ar putea fi supuşi, se mai arată în comunicat.

Şeful Poliţiei Române a dispus, totodată, asigurarea prezenţei la intrările din şcoli a echipajelor de poliţie, care vor colabora cu jandarmii şi poliţia comunitară în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.

De asemenea, chestorul Tobă a dispus supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare spre/dinspre unităţile de învăţământ care sunt folosite de către elevi prin suplimentarea dispozitivelor de siguranţă publică în zona unităţilor de învăţământ, cu efective proprii sau ale Jandarmeriei ori Poliţiei Comunitare.

O altă măsură dispusă joi constă în reanalizarea amplasării dispozitivelor de ordine publică în scopul reducerii timpului de reacţie la intervenţia evenimentelor semnalate prin Sistemul 112 în jurul unităţilor de învăţământ sau în cazurile în care sunt implicaţi elevi sau minori. 

Măsurile au fost luate ca urmare a şedinţei de lucru de din data de 14 ianuarie, în cadrul căreia vicepremierul României,

Dan Nica, ministru interimar al Administraţiei şi Internelor, a solicitat Poliţiei Române dispunerea unor măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă publică. Şeful Poliţiei Române, chestorul de poliţie Petre Tobă, a convocat de urgenţă echipa managerială şi directorii direcţiilor centrale din Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu responsabilităţi în domeniu, pentru a analiza situaţia operativă şi a întocmi un plan de măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranţă şi securitate publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, prevenirea şi combaterii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, precum şi în scopul diminuării riscului infracţional şi victimal în rândul minorilor, la nivel naţional, mai arată comunicatul de presă.