MENIU

Noul guvern nu a mărit salariile şi pensiile de la 1 ianuarie

Foto: Realitatea TV

Un nou an, un nou guvern, dar aceleaşi provocări sau promisiuni restante. Vorbim de majorări salariale, pensii mai mari sau veşnica problemă a taxei de mediu. Sunt chestiuni care complică misiunea noului executiv. Şi asta pentru că nici nu s-au instalat bine miniştrii că s-au şi lovit de lipsa banilor.

Lista promisiunilor era nesfârşită încă dinaintea formării cabinetului Boc. Cu toate acestea, actualul guvern nu mai este deloc sigur pe resursele de care va dispune.

De exemplu, majorarea salariilor profesorilor este incertă în acest moment. Mai mult, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că i se pare "firesc" sau "moral obligatoriu" ca salariile dascălilor să crească, aşa cum a şi votat în Parlament. Dar, mărirea nu va fi de 50% cum spune legea, ci de 37%.

Şi salariul minim pe economie trebuia să ajungă de joi la valoarea de 600 de lei. Un alt semn de întrebare îl ridică şi punctul de pensie care ar fi trebuit să ajungă la valoarea de 45% din salariul mediu brut prognozat, iar pensiile pentru categoriile I şi II de muncă trebuiau majorate cu 50 şi, respectiv, 25%. Deocamdată însă, până la aprobarea bugetului pe 2009, valoarea lor va rămâne la actualul nivel. 

Avem însă şi o certitudine a noului program de guvernare. Ştim sigur că taxa auto nu va fi anulată, ministrul Mediului nu a precizat însă de ce criterii va ţine cont pentru modificarea ei.

Nici TVA-ul pentru alimentele de bază nu va mai fi redus, după cum era prevăzut. Sunt multe întrebări ale căror răspunsuri le vom afla abia după 15 ianuarie, când Guvernul va prezenta in Parlament bugetul pe 2009.

Mai multe articole despre:
parlament buget datorii promisiuni