MENIU

Nouă animale ciudate care au existat pe Pământ

FOTO: Ray Troll
FOTO: © Mark Westneat
FOTO: © Jason Bourque
FOTO: © Marlene Donnelly
FOTO: © Ludger Bollen
FOTO: © Portia Sloan
FOTO: © Portia Sloan
FOTO: National Geographic
FOTO: John Megahan
FOTO: dinosaur-world.com
FOTO: © Portia Sloan

Pământul a fost gazdă a miliarde de specii în întreaga sa istorie, dar au existat câteva care s-au deosebit de celelalte printr-un design deosebit sau ciudat, fie că au existat în urmă cu câteva milioane de ani sau doar sute de ani.

Se pare că numărul de fosile ale unor creaturi bizare creşte în fiecare an, printre ele găsindu-se peşti giganţi, reptile cu pene, mamifere uriaşe şi binenţeles dinozauri. Mai mulţi artişti au încercat să dea viaţă acestor animale, imaginile realizate de ei fiind considerate, de către paleontologi, ca fiind destul de corecte.

Primul pe listă este Megapiranha paranensis, un predecesor al peştişorilor din Amazon, lung de un metru. Chiar şi atât de mare, Megapiranha avea acelaşi comportament ca şi în momentul de faţă, vânând în grupuri mari.

Un alt peşte preistoric, Dunkleosteus terrelli, era cababil să spintece un rechin în două, având o lungime de peste 10 metri şi o greutate de patru tone. Dunkleosteus a trăit în urmă cu 400 de milioane de ani.

Şarpele uriaş a trăit acum 60 de milioane de ani, în pădurea amazoniană, şi era foarte asemănător cu anacondele de acum, doar că atingea o lungime de 13 metri.

Broaştele ţestoase cu jumătate de carapace, Odontochelys semitestacea, au trăit în China, în urmă cu 220 de miliane de ani şi este cea mai veche specie de ţestoase cunoscută. Caraparea nu acoperea partea dorsală.

Imaginaţi-vă o pasăre asemănătoare cu o gâscă, dar de mărimea unui avion mic. Pelagornithid a trăit în jurul coastelor Angliei, în urmă cu 50 de milioane de ani.

Labele fosilizate ale unui dinozaur ierbivor, Limusaurus inextricabilis, arată o tranziţie evolutivă către dinozaurii cu aripi.

O maimuţă uriaşă, de trei metri înălţime şi peste 500 de kilograme a trăit alături de om şi predecesorii lui, timp de aproape un milion de ani.

Dakosaurus andiniensis a fost o creatură marină, de aproape patru metri, avea o mandibulă de 33 de centimetri cu dinţi de 10 centimetri. Se pare că este o rudă îndepărtată a a unui animal, descoperit de curând, care seamănă cu un crocodil şi T. Rex, fiind poreclit Godzilla.

Vulturul Haast din Noua Zeelandă a trăit în Noua Zeelandă până în urmă cu 700 de ani. Pasărea era atât de mare încât ajunsese la limitele maxime care permit zborul. Specia a dispărut după venirea omului pe insulă.

Mai multe articole despre:
peşti fosile dinozaur mamifer