MENIU

Niţă crede că Finanţele nu vor reduce TVA-ul la construcţiile de locuinţe pentru "Prima Casă"

Foto: askmen.com

Ministrul IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Constantin Niţă, a declarat că nu crede că Ministerul de Finanţe va reduce TVA-ul la construcţiile de locuinţe pentru proiectul "Prima Casă", de la 19% la 5%, aşa cum au cerut reprezentanţii constructorilor marţi.

"Cele mai mari discuţii au fost pe problemele legate de TVA. Toată lumea a cerut ca TVA-ul la construcţiile de locuinţe la "Prima Casă" să fie redus de la 19% la 5%. Lucrurile acestea s-au întâmplat şi în Italia, şi în alte state, mai ales la construcţiile de locuinţe, dar nu cred că Ministerul de Finanţe poate să facă lucrul acesta, în momentul de faţă, mai ales că sunt şi constrângerile acordului cu FMI. Îmi vine greu să cred că vom face lucrul acesta", a declarat ministrul Niţă.

Ministrul IMM-urilor a adăugat că al doilea element pe care reprezentanţii constructorilor l-au solicitat a fost acela ca programul să se adreseze numai construcţiilor noi. "Sigur majoritatea (constructorilor -n.r.) a subliniat ca acest program să se adreseze construcţilor noi şi nu pieţei care există în momentul de faţă. Noi credem că acest program ar fi bine să prindă şi o partea a celor care au dezvoltat afaceri imobiliare mari şi care nu au fost valorificate şi evident, să meargă în continuare şi pe construirea de locuinţe", a mai spus ministrul IMM-urilor.

Acesta a subliniat că este necesar ca Ministerul de Finanţe şi sistemul bancar, împreună cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, să ajungă la o înţelegere. "La dobânzile practicate în momentul de faţă de către băncile comerciale, între 15 şi 20% , este complicat să faci un asemenea proiect", a comentat Constantin Niţă.