MENIU

Niciunul dintre partidele moldovene nu are majoritatea necesară alegerii preşedintelui

Foto: Realitatea TV
Preş. PDM, Diacov Dumitru: Cu 53 de voturi nu putem să alegem preşedintele, este nevoie de opt voturi de la comunişti

Opoziţia din Republica Moldova a câştigat împreună mai multe mandate decât Partidul Comunist, dar tot nu are suficiente voturi pentru a alege singură viitorul preşedinte. Situaţia rămâne incertă la Chişinău, pentru că opoziţia are nevoie de voturi şi din partea comuniştilor.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, 1.573.525 alegători moldoveni au participat la votare

Până în acest moment, potrivit rezultatelor oficiale parţiale comunicate de Comisia Electorală Centrală după numărarea a 98,3% din voturi, Partidul Comunist din Republica Moldova (PCRM) conduce cu 45,1% din sufragii.

Partidul Liberal Democrat (PLDM) a obţinut 17,4% din voturi, Partidul Liberal (PL) are 14,4% din sufragii, Partidul Democrat din Moldova (PDM) a obţinut 12,6%, iar Alianţa Moldova Noastră a fost votată de 7,4% dintre alegători.

Partidul Democrat din Moldova (PDM), formaţiunea care de curând îl are ca preşedinte pe fostul lider comunist al Parlamentului, Marian Lupu, poate fi considerat adevăratul câştigător al acestui scrutin anticipat, întrucât, cu cele 12,6% din sufragii obţinute, poate juca rolul de arbitru şi poate decide raportul de forţe din viitorul Parlament, în funcţie de opţiunea de alianţă pe care o va avea.

Dacă Marian Lupu se va alia cu cele trei partide liberale şi ar atrage şi câteva voturi din rândul comuniştilor, Republica Moldova ar putea avea primul guvern necomunist după 8 ani de hegemonie a partidului condus de preşedintele în exerciţiu al ţării, Vladimir Voronin, al cărui mandat în fruntea ţării a expirat la 7 iunie.