MENIU

NewsIn: România riscă să piardă 2,5 miliarde de euro pentru sectorul feroviar

Foto: mpinteractiv.ro

Comisia Europeană ar putea să aloce fonduri în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro pentru sectorul feroviar, însă banii vor putea fi folosiţi numai dacă vor fi demarate proiecte pentru infrastructura feroviară, au declarat, pentru NewsIn, reprezentanţi ai Asociaţiei Industriei Feroviare din România (AIF).

"România riscă să nu primească finanţare europeană în sectorul feroviar până nu demarează proiecte pentru infrastructura feroviară", a declarat secretarul general al AIF, Ştefan Roşeanu.

Reprezentanţii AIF şi cei ai Comisiei Europene au fost categorici în a respinge orice proiect din domeniul feroviar cât timp România nu propune proiecte viabile care se încadrează în Prioritatea 1.

"Totuşi, o reanalizare a strategiei sectoriale nu este respinsă, ci chiar agreată, astfel încât să permită realizarea de investiţii în infrastructura feroviară şi în perioada de reanalizare a parametrilor tehnici şi economici ai Coridorului IV Pan European", a spus Roşeanu.

"Pentru calea ferată din România există o cofinanţare de până la 85% de la UE şi restul de 15% bani de la bugetul de stat sau din surse proprii ale companiei. Comisia Europeană are disponibili, pe perioada 2007-2013, peste două miliarde de euro pentru calea ferată din România", a declarat, DG Regio din cadrul Comisiei Europene, Anastassios Bougas.

La rândul său, Roşeanu a declarat, pentru NewsIn, că Guvernul României trebuie să propună strategia sectorială ţinând cont de resursele financiare de care dispune şi de paşii necesari pentru creşterea sustenabilă a ţării, şi nu pentru construcţia reţelelor europene. Mai mult chiar, acesta susţine că, în cazul celor din urmă, proiectele trebuie să ţină seama de standardele tehnice impuse prin directivele europene.

Reprezentanţii AIF mai spus că, în urma unor discuţii care au avut loc recent cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, atât în cadrul şedinţelor în plen, cât şi în cadrul unor întâlniri bilaterale, au fost identificate câteva probleme legate de atragerea fondurilor europene prin Programul Operațional Sectorial – Transporturi (POS-T).

La acest moment, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii elaborează un nou Master Plan al Transporturilor, care va sta la baza fundamentării aplicaţiilor de cofinanţare europeană prin fondurile gestionate de Comisia Europeană, respectiv DG Regio.

"Reprezentanţii Comisiei Europene ne-au subliniat faptul că fondurile DG Regio nu sunt legate de axele de transport europene, ci de strategia europeană şi naţională de dezvoltare regională în scopul reducerii decalajelor dintre regiunile mai dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate ale Uniunii Europene" a mai declarat Ştefan Roşeanu.