MENIU

Netul a dat startul la exit poll-urile pe surse

Unul dintre mesajele de pe Twitter care au făcut turul internetului românesc

Procentele intermediare ale candidaţilor, tineri care râd de buletinul uitat al lui Becali sau voci care fac apel la raţiune şi acţiune. Internetul a fost motorul care i-a scos din inerţie pe cei care nu erau decişi să meargă la urne.

Vocile care răzbat de la televizor sau cele adesea dezorientate de la call center-ul VOX PUBLICA au avut parte în cursul zilei de duminică de un dublaj în online. Aici, electoratul tânăr a folosit Twitter-ul, Facebook-ul şi blogurile pentru a amenda acid situaţia politică din România sau pentru a instiga la vot.

\"Procentul la vot în Voluntari la ora 12 este de 836%\" este unul dintre mesajele care au circulat pe Twitter încă de la primele ore ale zilei. Un alt tweet, la fel de maliţios şi la fel de vehiculat în online îl are autor pe siropel: \"Prezenţă record la vot: din 18 milioane de români cu drept de vot, au votat până la această oră 25 de milioane!\", în timp ce un alt ciripitor mai indolent exclamă: \"mă doare-n vot!\". Episodul cel mai dezbătut în twittosferă a fost momentul în care Gigi Becali, ajuns la urne, şi-a dat seama că şi-a uitat cartea de identitate acasă.

Cu ministerul pe Twitter
Alţi utilizatori mai responsabili au utilizat Twitter-ul pentru a-i convinge pe cei din jur că votul nu trebuie nici irosit, nici refuzat. O mulţime de tweet-uri dădeau linkuri spre texte unde erau expuse motivele pentru care mersul la vot este un act responsabil. Şi instituţiile statului au folosit serviciul de microblogging pentru a ajuta cetăţenii rătăciţi în căutarea urnelor. Astfel, în ziua votului Ministerul Afacerilor Externe oferă consultanţă pe Twitter românilor din diasporă.

Stăpânii exit poll-urilor intermediare
O serie de jurnalişti şi bloggeri au pus mâna, ca de fiecare dată, pe rezultate intermediare ale primului tur de scrutin, pe care le-au viralizat şi pe care site-urile marilor publicaţii le-au preluat de îndată. Şuţu.ro şi zilişteanu.ro sunt două astfel de exemple.

SMS de la Crin, mail de la Geoană
Un alt laitmotiv al acestei zile este un lanţ de SMS-uri trimise de susţinători ai lui Crin Antonescu, prin care destinatarii sunt rugaţi să voteze cu candidatul liberal. \"Vino, vino la vot / Ajută-mă să trec de Geoană în turul întâi / Ca să trecem cu toţii de Băsescu în turul 2. Crin Antonescu\" este textul unui mesaj primit de mai multţi dintre cei care au sunat în prima parte a zilei de duminică la call center-ul REALITATEA.NET şi VoxPublica. Tot pe cale virtuală a fost abordată şi Ioana Manta, care a primit un mail prin care era îndemnată sa voteze cu Mircea Geoană, de această dată, la Gara de Nord.

Mai multe articole despre:
alegeri internet preşedinte online call center Twitter