MENIU

Netaniyahu nu susţine crearea unui stat palestinian independent

Foto: RTV

Israelul nu face promisiuni în ceea ce priveşte crearea unui stat palestinian independent. De asemenea, statul evreu îşi rezervă dreptul de a se apăra împotriva Iranului şi nu va aştepta la nesfârşit o soluţie diplomatică la dosarul nuclear al Teheranului. Acestea sunt concluziile primei întâlniri dintre preşedintele american şi premierul israelian desfăşurate la Washington.

Crearea statului independent palestinian figurează pe lista de priorităţi a actualei administraţii de la Casa Albă.

Benjamin Netaniyahu a dat din nou asigurări că susţine autoguvernarea palestiniană, dar nu a făcut nicio referire la crearea unui stat palestinian. Liderul de la Casa Albă a precizat că va explora toate posibilităţile diplomatice în legătură cu programul nuclear iranian, dar că aşteaptă ca aceste discuţii să dea rezultate cel mai târziu până la sfârşitul anului. Liderii israelieni privesc cu scepticism această abordare.

Reacţiile în Israel la discuţia dintre cei doi lideri nu au întârziat. Partidul Kadima, de centru, şi laburiştii îi reproşează lui Netaniyahu că a pierdut ocazia de a spune da creării statului palestinian independent. Formaţiunile naţionaliste s-au declarat îngrijorate de îndepărtarea Statelor Unite de politica tradiţională de susţinere necondiţionată a Israelului.
Mai multe articole despre:
Israel stat reacţii palestinieni Independent