MENIU

Neonaziştii le cer candidaţilor de origine străină să părăsească Germania

Foto: Realitatea.net

Cu câteva zile înainte de alegerile legislative din Germania, filiala din Berlin a partidului neonazist NPD a trimis o scrisoare mai multor politicieni de origine străină, în care le cere să părăsească ţara, a anunţat marţi cotidianul Tagesspiegel.

Biroul Procurorului General a anunţat că a deschis o anchetă pe numele liderului filialei berlineze a partidului, Jörg Hähnel, pentru incitare la ură rasială, precizează cotidianul german Tagesspiegel.

Ozcan Mutlu, un candidat de origine turcă al Partidului Verzilor în circumscripţia Kreuzberg, din Berlin, locuită în majoritate de turci, şi unul dintre cei care au primit scrisorile trimise de NPD, a condamnat acţiunea neonaziştilor. "La 60 de ani de la înfiinţarea republicii şi după cel de-al Doilea Război Mondial, este inadmisibil ca în ţara noastră astfel de animale să fie finanţate din banii contribuabililor", a declarat el pentru postul de televiziune N-24.

NPD, reprezentat în două dintre cele 16 parlamente regionale din Germania, primeşte finanţare publică. Formaţiunea neonazistă nu are însă un reprezentant în Parlamentul federal.

Scrisoarea, care nu conţine numele expeditorului, este prezentată sub forma unui "îndemn" al unui "Comisariat însărcinat cu revenirea în ţările de origine a străinilor", un organism total fictiv, care prezintă în detaliu măsurile prevăzute pentru a organiza plecarea străinilor.

"Germania este ţara mea. Nu am altă ţară", a afirmat pentru AFP Mutlu, în vârstă de 41 de ani, născut în Turcia, dar care a primit cetăţenia germană în 1990. "În NPD sunt oameni bolnavi, care nu au învăţat nimic din istorie", a adăugat el.

"Dacă toţi cetăţenii de origine turcă ar părăsi ţara, atunci am avea parte de o adevărată criză economică", a apreciat el, referindu-se la faptul că Germania numără în prezent aproximativ 2,8 milioane de locuitori de origine turcă, iar jumătate dintre aceştia sunt născuţi pe teritoriul german.

Aproximativ 5,6 milioane de persoane provenite din rândul imigranţilor vor avea dreptul să voteze la alegerile legislative din 27 septembrie, ceea ce înseamnă 9% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale, au precizat autorităţile germane. Printre aceştia se află 2,6 milioane de emigranţi de origine germană veniţi din Rusia şi din alte foste republici sovietice.

Analiştii germani susţin că majoritatea persoanelor ce provin din fostele republici sovietice votează pentru CDU, al de cancelarul Angela Merkel, în timp ce votul alegătorilor provenind din rândul imigraţiei turce se îndreaptă spre social-democraţi.
Mai multe articole despre:
Germania alegeri Berlin neonazişti NPD