MENIU

Nemirschi: Decizia finală în privinţa continuării proiectului Roşia Montană aparţine guvernului

Foto: panoramio.com

Ministerul Mediului aşteaptă hotărârea instanţei înainte de a constitui o Comisie de analiză care să se pronunţe privind acordarea avizului de mediu pentru proiectul Roşia Montană, însă decizia finală este una politică şi aparţine guvernului, a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

"Ministerul Mediului nu ar avea nicio problemă cu acordarea avizului de mediu, dacă specialiştii se pronunţă pentru derularea proiectului, însă guvernul este mandatat să ia o decizie politică în acest caz", a precizat Nemirschi,.

"Ministerul Mediului este o rotiţă care poate bloca acest proiect, sigur nu suntem încă în această situaţie şi, deocamdată, nu s-a blocat nimic. Aşteptăm decizia instanţei", a mai spus el.

Ministrul a menţionat că, în ceea ce priveşte contestaţiile făcute pe acest proiect, el "nu este pregătit din punct de vedere profesional să-şi dea cu părerea dacă ceea ce se face acolo este bine sau este rău".

"Eu nu pot să mă erijez într-un factor de decizie, pentru că nu am competenţa necesară. Există o comisie de specialişti care se ocupă de acest caz", a mai spus Nemirschi.

La începutul lunii februarie, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Ministerul Mediului să emită avizele şi acordurile de funcţionare pentru două baraje solicitate de Roşia Montană Gold Corporation, însă ministerul a făcut recurs. În 9 septembrie 2008, Roşia Montană Gold Corporation a acţionat în instanţă fostul minister al Mediului şi Dezvoltării Durabile, având ca bază refuzul ministerului de a emite acordul de funcţionare pentru barajele Corna şi Cetate, pe care compania doreşte să le ridice în cadrul proiectului Roşia Montana.

În 14 mai, autorităţile locale din Roşia Montană au depus, la Ministerul Mediului, o listă cu aproape 4.200 de semnături de la cetăţenii din zonă, prin care solicită reluarea analizei pentru demararea proiectului minier. Primarul localităţii Roşia Montană, Eugen Furdui, a declarat că semnăturile au fost strânse în nouă zile de la cetăţeni din localităţile învecinate proiectului, respectiv Roşia Montană, Câmpeni şi Abrud.