MENIU

National Portrait Gallery din Marea Britanie, în litigiu cu Wikipedia

Foto: wikimedia.org

Muzeul londonez National Portrait Gallery a acţionat în justiţie enciclopedia online Wikipedia, acuzând-o că a folosit peste 3.000 de imagini aparţinând galeriei, fără acord, potrivit "La Tercera".

Americanul Derrick Coetzee a descărcat peste 3.300 de imagini de înaltă rezoluţie de pe site-ul galeriei şi le-a încărcat pe site-ul enciclopediei electronice. National Portrait Gallery l-a ameninţat pe Coetzee că vor ajunge la tribunal pentru încălcarea drepturilor de autor, însă Fundaţia Wikimedia se apără prin dreptul de a utiliza imagini ale căror drepturi de autor le consideră expirate.

Cele două părţi ar putea fi mai interesate de un pact decât de un proces, deoarece în cazul unui proces, ambele ar avea de pierdut. Dacă National Portrait Gallery ar pierde procesul, ar rămâne fără drepturile de autor pe care le reclamă asupra celor 60.000 de imagini digitale de pe site-ul galeriei. Wikimedia în schimb, dacă ar pierde procesul, ar trebui să plătească galeriei londoneze pentru 3.300 de cazuri de încălcare a drepturilor de autor.

Cazul nu se referă la opera originală reprodusă, ci la munca depusă pentru a crea imagini de înaltă calitate.

Un proces asemănător din SUA s-a finalizat printr-o decizie a tribunalului: "copierea fotografică a operelor de artă din domeniul public nu face subiectul drepturilor de autor, deoarece nu este vorba de originale". Marea Britanie însă, are alte legi, iar acest tip de reproduceri sunt protejate de drepturi de autor.

National Portrait Gallery susţine că, deşi imaginile reproduc opere care nu mai au drepturi de autor, fotografiile merită acest drept, deoarece e vorba de muncă de calitate şi de o puternică investiţie financiară.
 

Mai multe articole despre:
Wikipedia