MENIU

NASA a reuşit să facă şoarecii să leviteze

FOTO: Flickr / Ernest Figueras

O echipă de cercetători susţinută de agenţia spaţială americană a reuşit să scape rozătoarele de greutatea corporală în cadrul unei cercetări asupra condiţiilor pe care le îndură astronauţii în spaţiu.

Şoarecii au fost puşi să plutească cu ajutorul unui magnet superconductor care produce un câmp suficient de puternic pentru a rivaliza cu forţa gravitaţională.

După ce testele făcute pe pui de şoareci i-au panicat destul de tare pe aceştia, cercetătorii au decis să îi sedeze pentru a le face lipsa de gravitaţie mai puţin neplăcută. Câmpul magnetic creat de oamenii de ştiinţă se opune apei conţinute de corpul animalelor, facilitându-le levitaţia, relatează Live Science.

Experimentul a fost realizat într-o cutie de plastic special construită, care este deschisă deasupra pentru a permite ventilaţia şi hrănirea şoarecilor. În momentul de faţă, cercetătorii caută finanţare suplimentară pentru a studia impactul fizic pe care îl implică condiţiile de gravitaţie zero. Astronauţii suferă adesea de densitate scăzută a oaselor în timpul misiunilor spaţiale îndelungate.

Cercetătorii au reuşit în trecut să leviteze broaşte şi lăcuste, însă şoarecii sunt mai potriviţi la astfel de teste pentru că au un set de trăsături fiziologice mai apropiate de cele ale oamenilor.