MENIU

NASA a amânat lansarea unei navete spaţiale din cauza furtunilor

Foto:

NASA a amânat lansarea navetei spaţiale Discovery pentru miercuri, de dimineaţă, din cauza furtunilor. Şapte astronauţi care participau la această misiune urmau să ajungă pe Staţia Spaţială Internaţională.

Furtunile au apărut pe neaşteptate luni noaptea în zona de unde urma să aibă loc lansarea, iar fulgerele au luminat tot cerul. Un fulger a lovit numai la câţiva kilometri de rachetă, după care a început o ploaie torenţială. Într-un final, furtuna s-a liniştit, însă nu îndeajuns de repede pentru ca naveta spațială Discovery să fie lansată conform planului.

Directorul operaţiunii, Pete Nickolenko, a aşteptat până în ultimul moment, însă a fost nevoit să oprească numărătoare inversă. Nava avea la bord şapte astronauţi şi sute de kilograme de provizii. "Vehiculul şi operaţiunile erau în stare de funcţionare bună, însă din păcate vremea nu a ţinut cu noi", a spus Nickolenko.

Meteorologii spun că sunt 70% şanse ca vremea să fie bună şi lansarea să aibă loc miercuri.

NASA poate lansa naveta spațială Discovey până la sfărşitul lunii august. În caz contrar, va trebui să aştepte până în septembrie, când o încărcătură a japonezilor şi o navă spaţială rusească vor fi lansate în spaţiu.
Mai multe articole despre:
lansare rachetă NASA navă spaţială