MENIU

Nabucco - implicaţii surprinzătoare la nivel global

Foto: blog.kievukraine.info

Proiectul Nabucco are implicaţii mai mari decât pare la prima vedere. Crearea acestui traseu ar duce la modificări de substanţă în transportul de gaze din RP Chineză şi Japonia până în Germania şi Marea Britanie. Fiecare ţară are interesul său, indiferent că este furnizor, consumator sau doar e tranzitată de Nabucco.

Ideea Nabucco este aceea de a conecta Europa direct la resursele de gaz din Asia Centrală. Astfel, se diversifică paleta de furnizori, dar se şi elimină un "middle guy" problematic: Rusia. Traseul începe de la terminalul Sangachal, de lângă Baku, în Azerbaidjan, traversează Georgia, intră în Turcia (unde preia gaze din Iran, Irak şi Egipt), apoi trece prin Bulgaria, România, Ungaria şi ajunge la hub-ul austriac de la Baumgarten.

Din acest traseu, bucata Baku - Erzurum există deja. Mai e necesară îmbunătăţirea ei pe alocuri şi construirea restului de conductă. În schema simplă, se obţin gaze din câmpurile azere de la Şah Deniz şi se trimit pe conductă până în Austria. Pe traseu, Turcia joacă rolul de interfaţă între europeni şi ţările din regiune. Cel mai bun exemplu este Iranul. Nedorit de occidentali în proiect, Teheranul are relaţii bune cu Ankara. Astfel, devine furnizor indirect, vânzând Turciei gaze, pe care aceasta le dă mai departe.

Citeşte mai mult pe capital.ro.

Mai multe articole despre:
proiect Nabucco gazoduct