MENIU

Murdoch va introduce un sistem de plată pentru versiunea online a ziarelor pe care le deţine

Foto: bloombiz.ro

Magnatul de presă Rupert Murdoch vrea să introducă, în următoarele 12 luni, un sistem de plată pentru consultarea versiunii online a ziarelor pe care le deţine şi care, în prezent, pot fi accesate gratuit, informează AFP.

Acţionar majoritar al trustului News Corp., care deţine, printre altele, Wall Street Journal, New York Post, The Australian, The Times şi The Sun, Murdoch plănuieşte să introducă taxa mai întâi la titlurile care au suferit din cauza crizei financiare. "Ne aflăm în centrul unei dezbateri decisive despre valoarea conţinutului şi a devenit evident că, pentru numeroase ziare, modelul actual de valorizare a conţinutului nu funcţionează", argumentează Murdoch, în vârstă de 78 de ani.

Versiunea online a Wall Street Journal, care are deja un sistem de plată, va pune în practică un nou sistem de acest fel, care va permite cumpărarea articolelor la bucată.

În urmă cu doi ani, după ce a cumpărat Wall Street Journal, Rupert Murdoch era împotriva ideii de plată pentru conţinului ziarelor online, însă, acum, şi-a schimbat părerea şi vrea să valorifice posibilitatea de a face bani din online, fiind şi primul care face asta, potrivit mai multor experţi.

"Trecutul profesional al lui Murdoch arată curajul său, iar calităţile sale de conducător sunt înconjurate de un anumit sens", crede Rick Edmons, specialist media al şcolii de jurnalism Poynter Institute din Florida.

Un alt expert în media, Ryan Chittum, consideră că Murdoch este un om de afaceri avizat, care ştie când un model economic a eşuat. "Iar modelul gratuităţii ziarelor online a eşuat, deoarece veniturile din publicitate nu ajung pentru întreţinerea nivelului de calitate jurnalistică", consideră Chittum.