MENIU

Mulţi români îşi vând organele prin intermediul anunţurilor de pe Internet

Foto: RTV

Tânăr, nefumător, perfect sănătos vând rinichi. Este doar unul dintre anunţurile care umplu internetul. În criză de bani, unii românii apelează la măsuri extreme şi sunt dispuşi să-şi vândă organele pentru sume care ajung la zeci de mii de euro.

Tot mai mulţi români ignoră faptul că vânzarea de organe este ilegală şi sunt gata să renunţe la un rinichi dacă preţul este pe măsură. Ilegală este şi găzduirea anunţurilor cu vânzări de organe pe internet, dar cu toate acestea, numeroase site-uri încalcă legea.

Se vinde aproape orice organ. Cei mai căutaţi sunt rinichii. Pentru un rinichi, spre exemplu, preţurile încep de la 12.000 de euro. Dacă donatorul este pefect sănătos atunci preţul poate ajunge la 60.000 de euro.

Există un singur anunţ în care rinichiul este oferit pentru 8.000 de euro, ne-negociabil. Cel care-l oferă este un tânăr de 26 de ani şi are nevoie de bani ca să-şi cumpere o maşină. 

Pe internet, un testicol costă 200.000 de euro

În general, cei care sunt dispuşi să-şi vândă organele sunt bărbaţi cu vârste de până la 30 de ani.

Grefa de ficat costă 15.000 de euro, plasa pentru organe 10.000 de euro. Cel mai scump pare să fie testicolul. Sunt oameni care oferă aşa ceva pe internet. Un testicol costă 200.000 de euro. 

Românii care sunt dispuşi să-şi vândă organele trebuie să ştie că acest lucru este considerat infracţiune şi pedepsit ca atare. "Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la cinci ani fapta persoanei de a dona organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule de origine umană, în scopul obţinerii de foloase materiale sau de altă natură, pentru sine sau pentru altul.", conform legii 65/2006.

În pofida legislaţiei dure, traficul cu organe umane rămâne o afacere în plină expansiune.

În urmă cu un an şi jumătate, jurnaliştii de la Cotidianul i-au întrebat pe poliţişti de ce nu fac nimic când anunţurile de vânzare organe la mica publicitate sunt pline de detalii cu ajutorul cărora poţi ajunge la ofertanţi. Răspunsul a fost sec: poliţia nu are timp să se uite la mica publicitate. 

Mai multe articole despre:
site internet pedeapsă vânzare ilegal organe