MENIU

Multe dintre armele chimice ale Rusiei vor fi distruse la o uzină specială

Foto: techrepublic.com

Multe dintre armele chimice ale Rusiei datând din Războiul Rece vor fi distruse la o uzină special construită. Sarin, Soman şi gazul neurotoxic mortal VX - toate sunt stocate la o uzină special construită din Urali, la circa 1.800 kilometri est de Moscova. Două milioane de astfel de arme vor fi neutralizate până în 2012.

"În condiţii meteo favorabile şi în zone dens populate, doar un obuz de artilerie plin cu Sarin ar putea ucide mii de oameni", a declarat un colonel rus. Rusia şi inamicul său din Războiul Rece, SUA, aveau mai mult de 71.000 de tone de agenţi chimici mortali în 1997, mai mult de 90% din totalul stocurilor la nivel mondial. Numai arsenalul rus avea 40.000 de tone.

Statele Unite au contribuit cu mai mult de un miliard de dolari la construirea uzinei din Urali. Rusia nu a spus cât a investit în construirea uzinei, dar se presupune că a acoperit jumătate din sumă. SUA au plătit 36%, iar UE şi unele dintre statele sale membre au acoperit restul.

Până în 2003, Rusia distrusese numai 1% din stocurile sale de arme chimice, dar cantitatea a crescut de atunci în mod semnificativ, a declarat ministrul rus al energiei, Viktor Hristenko. "Astăzi ne-am apropiat de pragul distrugerii a 45% dintre armele chimice ale Rusiei, în pofida dificultăţilor, Rusia îşi va respecta angajamentele asumate", a declarat el, referindu-se la criza economică.