MENIU

Moscova avertizează că există riscul unor incidente în Marea Neagră

Foto: rian.ru

Rusia a acuzat joi Georgia că încearcă să provoace "grave incidente armate" în Marea Neagră, după ce Tbilisi a pus sechestru asupra unor nave comerciale aflate în apele abhaze, informează AFP.

"Numeroasele cazuri de confiscare a navelor comerciale de către autorităţile georgiene", în apropiere de coastele Abhaziei, "încalcă grosolan Convenţia din 1982 cu privire la dreptul maritim şi sunt un act de aplicare arbitrară a dreptului internaţional", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Andrei Nesterenko.

"Este o tentativă de blocadă maritimă asupra coastei abhaze, ce riscă să ducă la o agravare a situaţiei militaro-politice în regiune şi la grave incidente armate", a mai spus Nesterenko în conferinţa săptămânală de presă.

Preşedintele regiunii separatiste Abhazia, Serghei Bagapş, a ordonat miercuri marinei să distrugă navele georgiene care intră în apele teritoriale abhaze, ca răspuns la un "act de piraterie" al autorităţilor din Tbilisi.

"După agresiunea de anul trecut împotriva Osetiei de Sud, guvernul georgian nu a renunţat la proiectele sale militariste pentru a-şi rezolva cu forţa problemele teritoriale", a adăugat Nesterenko.

La sfârşitul lunii august, o navă sub pavilion panamez, care transporta petrol din Turcia destinat Abhaziei, a fost oprită de autorităţile georgiene în virtutea legii care interzice activităţile economice în teritoriile secesioniste Abhazia şi Osetia de Sud fără consimţământul autorităţilor de la Tbilisi.

Căpitanul turc al acestei nave a fost condamnat luni la 24 de ani închisoare pentru "contrabandă şi încălcarea legislaţiei georgiene referitoare la teritoriile ocupate".
Mai multe articole despre:
Moscova acuzaţii conflict Georgia Marea Neagră Abhazia