MENIU

Miting de solidarizare cu protestatarii din R. Moldova, în mai multe oraşe din România

Foto: RTV
Peste 700 de oameni s-au adunat în Piaţa Universităţii, în semn de solidaritate cu acţiunile de la Chişinău
Peste 500 de clujeni au ieşit în stradă pentru a condamna acţiunile de la Chişinău
Manifestaţii de solidaritate au fost organizate şi la Iaşi

Zeci de studenţi din Basarabia, dar şi alte persoane solidare cu acţiunile de la Chişinău s-au adunat pe 7 aprilie în Piaţa Universităţii din Capitală. Ei au purtat pancarte şi steaguri tricolore şi au strigat "libertate". Manifestaţia s-a desfăşurat fără incidente. Acţiuni similare au avut loc la Cluj, Braşov, Craiova, Galaţi şi Constanţa.

Cei mai mulţi s-au adunat la Cluj Napoca. Peste 500 de tineri s-au adunat în piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, pentru a solidariza cu acţiunile de protest din Republica Moldova. Majoritatea tinerilor sunt studenţi basarabeni în Cluj-Napoca, însă în piaţă au venit şi mulţi colegi de-ai lor, cetăţeni români. Vezi video

Fiecare protestatar a avut la el o lumânare aprinsă, iar manifestarea a constat într-o procesiune în jurul fântânii arteziene din piaţă, care în mijlocul ei are statuia lui Avram Iancu. Câţiva dintre participanţii la protest au avut steagul României şi tricouri cu "Basarabia- pământ românesc".

Zeci de studenţi din Basarabia, dar şi sute de români, în total peste 700 de oameni, s-au adunat în Piaţa Universităţii din Bucureşti, din solidaritate cu fraţii lor de peste Prut. Vezi video

"Poate riscăm venind să protestăm în Piaţa Universităţii, însă ne asumăm acest risc. Studenţii s-au mobilizat şi au plecat spre Chişinău, însă toate drumurile şi hotarele sunt închise. Nu ne lasă să plecăm acasă. Noi ne asumăm tot riscul şi îi susţinem din toată inima pe cei de acasă", a spus un student din Republica Moldova, aflat deja alături de colegii săi în Piaţa Universităţii din Capitală.

Circa 100 de studenţi basarabeni din Galaţi au protestat paşnic în grădina publică din oraş, devansându-şi cu o zi acţiunea pe care o pregăteau împotriva rezultatului alegerilor parlamentare de duminică din Moldova, câştigate de comunişti. Studenţii fluturau steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje precum "Chişinău, noi suntem cu voi", afişând, totodată, însemne cu semnificaţia interzis secera şi ciocanul.

Marţi a fost a doua zi consecutivă de proteste la Galaţi, iar studenţii basarabeni au decis să se întâlneacă şi astăzi, de la ora 11.00, pe treptele Universităţii Dunărea de Jos.

Aproape 500 de studenţi basarabeni au protestat, marţi seară în Piaţa Unirii din Iaşi, în semn de solidaritate cu manifestaţiile care au avut loc în capitala Republicii Moldova, Chişinău.

Tinerii au strigat sloganuri anticomuniste, printre aceştia aflându-se şi cei 50 de studenţi basarabeni care nu au fost lăsaţi de vameşii moldoveni să intre în Republica Moldova în cursul zilei de marţi. Preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni, Dan Caranfil, a declarat că tinerii vor încerca din nou, astăzi, să intre în Republica Moldova. Acesta a explicat că studenţilor basarabeni din Iaşi li se vor alătura tineri din alte centre universitare. Vezi video

Câteva zeci de studenţi basarabeni au participat, marţi seara, la Constanţa, la un miting de solidaritate cu zecile de mii de manifestanţi care cer, în Republica Moldova, repetarea alegerilor parlamentare.

Studenţii au aprins şi câteva lumânări pentru persoanele care şi-au pierdut viaţa în incidente. "Protestăm împotriva modului în care au fost trataţi studenţii de către autorităţi", a declarat unul dintre participanţi.

Marţi seară, au fost organizate manifestaţii şi în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova şi Braşov.