MENIU

Mita "la sticlă", din rândul funcţionarilor, în cel al miniştirilor

Foto: ac.uk

Alcoolul e la loc de cinste când vine vorba de mită. Cazurile din ultima vreme arată că mită "la sticlă" nu au primit doar funcţionarii de la ţară, ci şi miniştri, sau oameni importanţi din fotbalul românesc.

Cel mai recent caz celebru în care mita a fost lichidă şi cu grade este dosarul din fotbalul românesc instrumentat de DNA.

Potrivit anchetatorilor, Liviu Făcăleaţă, managerul lanţului de magazine coordonat de Cornel Penescu, i-ar fi dat arbitrului Sorin Corpodean mai multe sticle de vin şi de whisky, pe data de 23 decembrie 2008, pentru a favoriza Gloria Bistriţa la un meci.

Funcţie mai mică, mită mai mică. Săptămâna trecută, ofiţerii de la DGA şi procurorii au prins un vasluian care îi dădea unui poliţist 400 de lei şi 20 de sticle de vin ca să îl scape de dosarul penal. Vasluianul era cercetat după ce poliţistul îl prinsese beat la volan.

Tot săptămâna trecută, un caz asemănător, dar cu rolurile inversate. Un poliţist din localitatea constănţeană Bărăganu a fost prins de ofiţerii anticorupţie după ce ar fi cerut unui şofer 3500 de lei, dar şi 20 de litri de palincă pentru a-l scăpa pe bărbat de dosar penal. Acesta, însă, l-a denunţat pe omul legii.

Cazul cel mai răsunător, care a făcut înconjurul Europei, este cel al lui Decebal Traian Remeş, fostul ministru al Agriculturii. Acesta a ajuns să fie cercetat de DNA după ce anchetatorii au susţinut că, pe lângă bani, a primit palincă şi caltaboşi drept mită ca să favorizeze o anumită firmă la o licitaţie.

Mai multe articole despre:
fotbal arbitru mită alcool Decebal Traian Remeş