MENIU

Mircea Geoană ar alege data de 9 mai pentru a sărbători o Zi a Recunoştinţei

Foto: NewsIn

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, sâmbătă, la Iaşi, că una dintre semnificaţiile zilei de 9 mai este şi recunoştinţa faţă de eroii care au înfăptuit visul ca România să fie independentă, adăugând că, dacă ar trebui aleasă o zi a recunoştinţei, aceasta ar fi 9 mai.

"Dacă ar fi să alegem o Zi a Recunoştinţei, cred că ar fi 9 mai. Această zi e ziua recunoştinţei pentru cei care, prin curaj, viziune, jertfă, sacrificiu şi credinţă au făcut statul independent. În această zi, gândurile românilor ar trebui să se îndrepte către aceşti eroi necunoscuţi", a declarat Geoană, în alocuţiunea sa din Piaţa Independenţei din Iaşi.

În discursul său, preşedintele PSD a făcut referire şi la necesitatea unui proiect politic nou pentru România. "Visul şi proiectul sunt doar pe jumătate împlinite, la 20 de ani de la Revoluţie. Clasa politică e profund datoare poporului, iar românii aşteaptă de la politicieni şi elite un nou proiect, prin care să se împlinească visul unei Românii prospere", a spus Mircea Geoană.

La festivităţile din Piaţa Independenţei au participat câteva sute de persoane, o mare parte dintre aceştia fiind militanţi PRM. Partidul condus de C.V. Tudor a fost singura formaţiune care a adus la festivităţi militanţi cu însemne şi steaguri electorale.

La Statuia Independenţei au fost depuse coroane de flori din partea autorităţilor locale, a Senatului, a Guvernului, din partea mai multor asociaţii de revoluţionari şi din partea partidelor politice.

Pentru a marca Ziua Europei, municipalitatea ieşeană a organizat, vineri, în parteneriat cu centrele culturale din Iaşi, simpozionul "Europa - tradiţie, solidaritate, identitate".

Discuţiile au fost moderate de analistul politic Bogdan Chirieac, iar personalităţile care au conferenţiat sunt istoricii Alexandru Zub şi Alexandru Florin Platon, fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, precum şi Mircea Geoană, Adrian Severin şi Adrian Năstase.

Ieşenii au putut să participe la o competiţie sportivă ce s-a desfăşurat în mai multe cartiere din capitala Moldovei. Punctele de atracţie anunţate de municipalitate au fost concursurile de şah, streetball, skateboard şi de dans.

De asemenea, formaţia The Sky, trupă de dans irlandez şi step, a pus în scenă programe artistice timp de patru ore pe raza a mai multor parcuri din Iaşi. Evenimentele anunţate de Primărie s-au încheiat cu lansarea cărţii "Iaşi - Istoria unei capitale", la Târgul Internaţional de Carte Librex 2009.

În plan politic, PSD şi PRM au organizat întruniri electorale pentru lansarea candidaţilor la europarlamentare, în parcul Expoziţiei şi, respectiv, în incinta Cinematografului "Victoria". Mitingul electoral al social-democraţilor a debutat la ora 13.00 cu un concert susţinut de Zdob şi Zdub, Sofia Vicoveanca şi Rapsozii Botoşanilor. La eveniment au participat mai mulţi lideri ai PSD, în frunte cu Mircea Geoană. De asemenea, au fost prezenţi candidaţii PSD la europarlamentare din regiunea Moldovei şi actualii eurodeputaţi Corina Creţu, Adriana Ţicău şi Ioan Mircea Paşcu.

Mai multe articole despre:
ziua recunoştinţei Mircea Geoană Iaşi 9 mai