MENIU

Ministrul Muncii estimează cel mult 620.000 de şomeri în acest an şi o stabilizare în 2010

Foto: NewsIn

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat că numărul şomerilor va rămâne în acest an în limita prevăzută de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), de 620.000, şi a estimat că şomajul "nu va continua să crească" anul viitor.

"În acest moment, avem o rată a şomajului de circa 6,3-6,4%, iar aceasta este, totuşi, controlabilă. La rectificarea bugetară, am adăugat în bugetul pentru şomaj sumele necesare pentru plata acestuia. Dacă situaţia economică va înregistra un uşor progres în ultimul trimestru s-ar putea să nu folosim toate sumele alocate", a spus Sârbu.

"Eu cred că şomajul se va încadra în limitele preconizate de CNP, adică vom avea circa 620.000 de şomeri, şi cred că şomajul nu va continua să crească anul viitor", a adăugat el.

Ultimele statistici publicate au arătat că numărul de şomeri a crescut în iulie pentru a 13-a lună la rând, cu peste 23.000 până la aproape 573.000, nivel maxim al ultimilor cinci ani şi o lună. Rata şomajului a urcat la 6,3%, de la 6% în iunie.

Pe fondul creşterii şomajului şi scăderii contribuţiilor, Guvernul a decis la rectificarea bugetară din august majorarea cheltuielilor prevăzute în bugetul pentru şomaj cu 895,3 milioane lei.

La începutul lunii iunie, ministrul Muncii, Marian Sârbu, declara că rata şomajului ar putea ajunge la sfârşitul anului, într-un scenariu pesimist, la 8%, ce ar corespune unui număr de 720.000 de şomeri.

Mai multe articole despre:
guvern şomaj ministrul Muncii şomer Marian Sârbu