MENIU

Ministerul Justiţiei anunţă că ar putea propune o a doua reorganizare a instituţiei

Foto: gandul.info

Ministerul Justiţiei anunţă că se află deja într-o reorganizare, ce ar putea fi urmată de o a doua, iar, în ceea ce priveşte instituţiile subordonate, ministerul susţine că personalul acestora este deja insuficient, însă analizează o reducere de posturi la Oficiul Registrului Comerţului.

Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) a informat luni că se află deja în curs de reorganizare, potrivit HG 659/29 iunie 2009.

Hotărârea respectivă a fost aprobată de guvern la sfârşitul lunii mai şi a fost publicată în Monitorul Oficial pe 29 iunie. "Am iniţiat reorganizarea în urmă cu mai multe săptămâni, axată pe trei vectori. În primul rând, am redus schema prin eliminarea din organigramă a 60 de posturi, direcţionate către CSM, pentru a fi redistribuite către instanţe şi parchete, unde există deficit de personal. În al doilea rând, prin simplificare, prin desfiinţarea tuturor posturilor de director adjunct şi eliminarea suprapunerii posturilor de conducere, de exemplu şef serviciu - director adjunct - director. În al treilea rând, activităţile vor fi grupate pe piloni instituţionali, după model european. Aceste măsuri vor optimiza fluxurile administrative şi vor elimina costurile inutile.", a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

MJLC susţine că, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a HG privind reorganizarea, respectiv până la începutul lunii octombrie, se va face o evaluare a capacităţii administrative şi profesionale a personalului ministerului şi, dacă este cazul, vor fi înaintate Guvernului propuneri pentru o a doua reorganizare a ministerului.

Tot în termen de 90 de zile, va fi făcută o nouă analiză privind evoluţia situaţiei în domeniul cetăţeniei şi, dacă este cazul, va fi propus Guvernului un plan de măsuri care să permită optimizarea modului în care aceasta primeşte şi analizează cererile de acordare sau redobândire a cetăţeniei române.

Reamintind măsurile luate, MJLC anunţă că sunt în curs de evaluare şi detaşările care mai există în minister, costul lor curent fiind de aproximativ 500.000 de euro pe an. De asemenea, ministerul reafirmă că au fost reduse o serie de sporuri salariale acordate angajaţilor din cadrul aparatului propriu al ministerului.

În ceea ce priveşte personalul angajat la cabinetele demnitarilor, MJLC anunţă că în prezent, din cele 16 posturi prevăzute la cabinetul ministrului sunt ocupate doar 4  posturi.  De asemenea, în  cadrul cabinetelor celor  patru secretari de stat,  potrivit structurii organizatorice aprobate prin ordin de ministru, există doar 13 posturi, faţă de numărul maxim de 24 posturi. Dintre acestea sunt ocupate în total doar 9 posturi.

Referitor la instituţiile din subordine, Ministerul Justiţiei informează că Administraţia Naţională a Penitenciarelor se confruntă cu dificultăţi din cauza numărului mare de posturi vacante şi neocupate. Astfel, din cele 15.613 de posturi prevăzute pentru ANP, sunt ocupate 12.180 de posturi.
Potrivit MJLC, la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice, din 64 de posturi prevăzute, sunt ocupate 54. Şi în această agenţie personalul este insuficient în prezent, susţine ministerul.

Singura reducere a numărului de posturi este analizată în cazul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. ONRC include 42 de oficii teritoriale, iar din 2.300 de posturi sunt ocupate 1850.

Guvernul a aprobat, în data de 22 iulie, proiectul de Lege privind reducerea personalului din cabinetele demnitarilor cu 20%, urmând ca acesta să fie dezbătut în Parlament în procedură de urgenţă, astfel încât măsura să devină obligatorie într-un timp mai scurt şi pentru demnitarii din administraţia locală.