MENIU

Ministerul Justiţiei a redus plafonul lunar pentru chiriile judecătorilor

foto: Wikimedia

Judecătorii vor primi mai puţini bani pentru chirii. Ministerul Justiţiei a decis să le micşoreze plafonul pentru chirii celor care nu lucrează în localitatea de domiciliu. Astfel, judectorii vor primi cu 130 de euro mai puţin. În acelaşi timp, ministrul Justiţiei a decis să plătească chiriile şi pentru personalul auxiliar din sistem.

Până acum de plata chiriilor beneficiau doar judecătorii, în număr de 582. În urma protestelor grefierilor din ultimele două luni, Cătălin Predoiu a decis să le deconteze şi acestora chiria. Pentru ca fondurile să ajungă pentru toată lumea, demnitarul a fost nevoit însă să ia de la unii pentru a da la alţii.

Din această cauză, chiria plătită judecătorilor a scăzut. De exemplu, judecătorii care lucrează in Capitală nu mai primesc 800 de euro pe lună, ci 670 de euro. Destul însă să le asigure o locuinţă cochetă în centrul Bucureştiului. Nu însă peste tot în ţară locuinţele de lucru se plătesc la fel, ci în funcţie de preţurile de pe piaţă. Media pe ţară este de 182 de euro. În acest moment, în total aproape o mie de persoane vor beneficia de acest drept. 

Ministerul este nevoit să acorde personalului auxiliar din justiţie banii restanţi pentru orele suplimentare efectuate din 2008 până în prezent. Este vorba de suma de 1.750.000 de lei. Chiar şi aşa, Cătălin Predoiu le rămâne dator grefierilor. Aceştia au câştigat în instanţă dreptul la sporuri salariale de peste 250 de milioane de lei. Ministrul Justiţiei susţine însă că bugetul instituţiei este prea mic pentru acordarea acestora chiar dacă grefierii ameninţă cu greva.