MENIU

Ministerul Culturii a pierdut 28 de milioane de lei la rectificare

Foto: wordpress.com

Bugetul pe 2009 al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, stabilit iniţial la 1,2 miliarde de lei, este mai mic cu 28 de milioane în urma rectificării bugetare. Anunţul a fost făcut marţi de ministrul de resort, Theodor Paleologu.

Potrivit lui Paleologu, Ministerul Culturii are pe lista de priorităţi pentru anul în curs 31 de proiecte, care sunt analizate pentru a se vedea de câţi bani va beneficia fiecare în parte după rectificare.

Ministrul Culturii a lăsat să se înţeleagă faptul că, pentru proiectele care ar urma să beneficieze de fonduri total insuficiente, se ia în calcul inclusiv varianta ca ele să nu mai fie organizate anul acesta.

Unul dintre evenimentele ce riscă să nu mai aibă loc în 2009, din pricina bugetului redus, este Festivalul Naţional de Teatru (FNT), care beneficiază de fonduri cu 78% mai mici decât în 2008.

Potrivit NewsIn, FNT şi alte proiecte ar putea fi însă salvate prin alocarea de fonduri din bugetul pentru construirea de biserici. "Vreau să iniţiez o dezbatere publică în care să se analizeze oportunitatea finanţării, în perioadă de criză, a lucrărilor la 803 de biserici, în condiţiile în care evenimente culturale, precum Festivalul Naţional de Teatru, au primit fonduri cu mult reduse şi sunt în pericol să dispară", a explicat Paleologu.

Potrivit ministrului Culturii, Festivalul Internaţional "George Enescu" nu va fi afectat de rectificare, în timp ce lucrările pentru Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul de Operetă şi Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, care dispun de fonduri europene, vor continua conform graficului.