MENIU

Ministerul Agriculturii derulează un proiect de implementare de emiţătoare satelitare la moruni

Foto: alibaba.com

Ministerul Agriculturii derulează un proiect de 1,4 mil euro, finanţat în proporţie de 85% de Guvernul Regatului Norvegiei şi cofinanţat de Guvernul României, pentru implementarea de emiţătoare satelitare la moruni, se arată într-un comunicat transmis marţi de ministerul de resort.

"Cu ajutorul emiţătoarele satelitare se va stabili în premieră itinerarul deplasărilor şi răspândirea morunilor în Marea Neagră, informaţiile fiind vitale pentru programul regional de conservare şi redresare a speciei. Pe durata cercetărilor, pasionaţii vor putea vedea cu ajutorul unor camere speciale cum trăiesc morunii la adâncimi de 35 de metri, cum se hrănesc, cum se reproduc sau cum iernează în gropile adânci din albia Dunării.", se arată în comunicatul ministerului.

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Ilie Sârbu, a participat marţi la implementarea de emiţătoare satelitare unor moruni proveniţi din lotul de reproducători sălbatici, care au fost eliberaţi ulterior la staţia de reproducere a sturionilor Tămădău, judeţul Călăraşi.

Primul dintre cei patru sturioni care s-a întors în apele Dunării a primit chiar numele ministrului agriculturii.

Morunii marcaţi cântăresc între 70 şi 100 kg şi provin din lotul de reproducători sălbatici folosiţi în acest an pentru producerea puietului necesar pentru programul naţional de populare a Dunării, finanţat de MAPDR.

Potrivit comunicatului, MAPDR a întreprins numeroase acţiuni de protejare a acestei specii şi a alocat resurse financiare semnificative. În 2009 a fost alocat un milion euro pentru popularea Dunării cu sturioni.

Conform datelor ministerului, în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit al României, din perioada 2007-2013, sunt alocate fonduri importante proiectelor de acvacultura sturionilor. Se estimează că pot fi atrase aproximativ 50 de milioane de euro prin acest program.