MENIU

Miercuri este Ziua Maghiară la TIFF 2009

Foto: REALITATEA.NET

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2009 de la Cluj-Napoca a organizat miercuri Ziua Maghiară, dedicată filmelor produse de cineaşti de etnie maghiră, însă şi altor evenimente conexe.

Miercuri, de la ora 13.00, la TIFF Meeting Point, a avut loc lansarea cărţii "Ospeţele lui Lali” de Francois Bréda, împreună cu DVD-ul filmului Hai noroc!/ Bahrtalo!, în prezenţa regizorului Robert Lakatos, peliculă care concurează pentru Trofeul Transilvania.

De la 18.30, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în  Sala Auditorium, TIFF a organizat proiecţia de gală a filmului “Apărarea chineză / Chinese Defense”, în regia cunoscutului regizor de teatru Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj-Napoca.

“Filmul prezintă povestea lui Peter Gyorgy, a cărui întoarcere acasă e foarte diferită de ceea ce şi-a imaginat. În primul rând, el află că în cei 22 de ani de cand a plecat, Transilvania s-a separat de Ungaria şi că ţara lui nu mai e cea pe care o ştie. Mai rău de atât, Peter nu e deloc binevenit. Povestea lui - două decenii de gulag siberian - reprezintă o ruşine pentru autorităţile locale care vor să-şi dovedească fidelitatea faţă de doctrina de partid, transformând Uniunea Sovietică într-o sursă de bunătate infinită. Distribuţia filmului cuprinde nume mari din cinematografia românească precum: Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Victoria Cociaş”, se arată într-un comunicat de presă de marţi al TIFF. La proiecţie vor participa Tompa Gabor şi actriţa Maia Morgenstern.

De la ora 20.00, TIFF Meeting Point a găzduit un gulaş party irezistibil, urmat la ora  21.30 de concertul formaţiei sZempöl, recunoscută pentru complexitatea de stiluri muzicale abordate, de la muzica progressive şi etno până la stilul drum&bass.