MENIU

Microsoft vrea să vândă în Europa sistemul Windows fără Internet Explorer

Foto: thetechherald.com

Microsoft vrea să vândă în Europa noua versiune a sistemului de operare Windows fără browser-ul Internet Explorer.

Această decizie vine în contextul în care gigantul american a trebuit să suporte în ultima vreme critici din partea autorităţilor europene antitrust.

Decizia vine înainte deciziei Comisiei Europene (CE) privind acuzaţiile de încălcare a regulilor competiţiei, aduse Microsoft în ianuarie. Grupul american a fost acuzat că a profitat de poziţia dominantă pe care o deţine, în ceea ce priveşte promovarea Internet Explorer.

Microsoft susţine că IE este parte integrantă din sistemul de operare şi nu ar trebui eliminat, însă o astfel de hotărâre va fi luată în cazul Windows 7.

"Din cauza procesului în desfăşurare, am decis să oferim separat Internet Explorer, atât pentru producătorii de computere, cât şi pentru utilizatori, în loc să fie inclus în sistemul Windows 7", a spus un oficial al companiei.

Comisia încă analizează dacă Microsoft a abuzat de poziţia deţinută în piaţă şi ce sancţiuni ar trebui să-i aplice. CE ar putea forţa Microsoft să includă alte browsere în cadrul sistemului de operare, lucru evitat până acum de companie.

Circa 60% din utilizatorii de internet folosesc Internet Explorer, în timp ce Firefox este utilizat de 30% dintre aceştia. Browserul Opera este folosit de 4% dintre utilizatori.

Microsoft are o lungă istorie de dispute cu autorităţile de reglementare, iar în ultimii cinci ani a primit amenzi de peste 2 miliarde dolari, din partea Comisiei Europene.  Windows 7 va fi lansat în România şi pe toate celelalte pieţe din lume în 22 octombrie.