MENIU

Miclea: Sunt diferenţe majore între ce am oferit noi şi ce oferă Codul Educaţiei

foto: Wikipedia

Preşedintele comisiei prezidenţiale pentru educaţie Mircea Miclea a afirmat marţi că doar Pactul Naţional pentru Educaţie poate asigura coerenţa reformei în sistemul de învăţământ din România şi a susţinut că soluţiile Codului elaborat de minister nu respectă acest Pact.

Mircea Miclea a susţinut că este sarcina Guvernului de a pune în aplicare prevederile pachetului legislativ elaborat de către comisia pe care a condus-o. "Comisia prezidenţială a încercat să ofere soluţii tehnice apolitice şi a transferat proiectele de la Preşedinţie spre Guvern, în prezenţa sindicatelor. Le-a transferat spre Guvern, nu spre PSD, nu spre PDL, nu spre PNL. Spre Guvern", a accentuat Miclea.

El este nemulţumit de faptul că în Codul Educaţiei se vine cu soluţii diferite, altele decât cele conţinute în strategia de reformă a educaţiei şi cercetării. Astfel, Miclea a susţinut că acest Cod nu abordează problemele cercetării şi lasă directorilor de şcoală posibilitatea de a activa într-un partid politic. Un alt reproş al lui Miclea este că prevederile incluse în Cod lasă la dispoziţia şcolilor doar 10% din curriculă, spre deosebire de proiectele Comisiei în care procentajul era de 20%. "Sunt diferenţe majore între ce am oferit noi şi ce oferă Codul Educaţiei", a apreciat Miclea.

Pe de altă parte, Miclea s-a arătat dispus să discute soluţiile privind sistemul de învăţământ cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării cu condiţia respectării Pactului Naţional pentru Educaţie. "Pactul este singurul document de consens naţional din educaţie. Dacă vrem coerenţă în sistem, operaţionalizăm acest soluţii. Dacă nu vrem coerenţă în sistem, creăm alte soluţii", a adăugat Mircea Miclea.