MENIU

MFP dă noi reglementări privind jocurile de noroc, fără a estima impactul financiar al acestora

Foto: gorj-domino.com

Finanţele au realizat un proiect de hotărâre privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, însă Nota de fundamentare nu precizează care va fi impactul financiar al noilor măsuri asupra bugetului, menţionându-le doar pe cele macro-economic, social şi asupra mediului de afaceri.

Organizatorii de jocuri de noroc trebuie să deţină licenţă de organizare pentru fiecare activitate, precum şi autorizaţii de exploatare pentru fiecare mijloc de joc de noroc sau spaţiu de desfăşurare a activităţii de jocuri de noroc, potrivit proiectului de hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a O.U.G nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, publicat pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

De asemenea, au fost prevăzute elemente de siguranţă împotriva contrafacerii formularelor de autorizaţii pentru exploatarea activităţilor din acest domeniu şi a fost introdusă noţiunea de exploatare directă. În proiect se mai arată că a fost creată posibilitatea asocierii între doi organizatori de jocuri de noroc şi au fost explicitate situaţiile ce pot interveni în urma efectuării plăţii taxelor prin bancă de către organizatorul de joc de noroc.

Mijloacele de joc la nivelul întregii ţări vor fi monitorizate, potrivit documentului, care detaliează, de alfel, condiţiile de autorizare specifice tuturor categoriilor de jocuri de noroc, mijloacele de joc, condiţiile de funcţionare ale spaţiilor de joc etc.

"Limitarea numărului de licenţe se va face în mod natural, pe criterii economice, având ca urmare o concentrare a activităţii prin reducerea numărului de săli de joc şi a rămânerii în activitate a acelor organizatori care se vor adapta noilor cerinţe", mai anunţă MFP.

Impactul asupra mediului de afaceri va consta în reducerea numărului de documente solicitate în vederea autorizării. În plus, Finanţele susţin că impactul social va fi pozitiv, "prin scăderea dependenţei potenţialilor participanţi la joc (clienţii sălilor autorizate)".

Firmele pot solicita obţinerea Licenţei de organizare a jocurilor de noroc pentru activităţi loto, de pariuri mutuale, de pariuri în cotă fixă, jocuri de noroc caracteristice cazinourilor, activităţi de tip slot-machine, activităţi de bingo desfăşurate în săli de joc şi activităţi de bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune.

Dacă operatorii economici nu dovedesc că au achitat taxa aferentă licenţei de organizare a jocurilor de noroc pentru primul an până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care documentaţia a fost aprobată în cadrul comisiei, aprobarea se revocă de drept.

Cheltuielile legate de tipărirea Licenţelor de organizare a jocurilor de noroc şi Autorizaţiilor de exploatare a jocurilor de noroc, precum şi cele legate de producerea elementelor de siguranţă vor fi suportate din bugetul Ministerului Finanţelor Publice, se mai specifică în proiect.

 

 

Mai multe articole despre:
jocuri de noroc Ministerul Finanţelor Publice