MENIU

Mexicul, primul focar de gripă porcină din lume, se pregăteşte pentru un nou val

Foto: emaramures.ro

Mexicul începuse să respire uşurat după valul de infectări cu gripă porcină din primăvară, care păruse să înregistreze o tendinţă descendentă, dar numărul cazurilor a început din nou să crească în luna iulie, în special în sud-estul ţării.

Autorităţile medicale dau asigurări că virusul este sub control, în pofida creşterii semnificative a numărului de infectări înregistrate în Chiapas, o regiune unde se află comunităţi agricole sărace, dar şi numeroase atracţii turistice şi pe unde trec imigranţii ilegali veniţi din America Centrală, care vor să ajungă în Statele Unite.

Mexicul este ţara care a "descoperit" gripa porcină în luna aprilie, dar oamenii de ştiinţă au stabilit recent că primul caz s-a înregistrat, de fapt, în 24 februarie, în statul San Luis Potosi din nordul Mexicului, la o fetiţă de şase luni care a supravieţuit. Familia dă asigurări că bebeluşul nu a intrat niciodată în contact cu porcii.

Chiar dacă gripa este sub control în Mexic în prezent, autorităţile de aşteaptă la un nou val după scăderea temperaturilor, în luna noiembrie. "Faptul că am fost primii loviţi de gripă este posibil să fi fost un dezantaj, dar acum este un avantaj strategic, pentru că ştim ce să facem şi cum să facem", a declarat medicul Pablo Kuri, consilier guvernamental în acest dosar.

Mexicul, ţară cu peste 100 de milioane de locuitori, are rezerve de două milioane de tratamente antivirale şi a comandat 20 de milioane de doze de vaccin, pe care le va distribui în luna decembrie, dacă laboratoarele internaţionale le vor furniza la timp.
Campaniile de informare vor fi reluate în octombrie, "pentru a le aminti oamenilor că un mod de viaţă normal trebuie să includă câteva acţiuni noi", potrivit lui Kuri.

O serie de operaţiuni au fost lansate deja în regiunile cele mai grav afectate, începând cu Chiapas, unde au fost înregistrate opt din ultimele 10 decese din ţară şi unde au fost infectate mai multe persoane decât în capitală.
Ministerul Sănătăţii a avertizat la mijlocul lunii iulie că propagarea gripei porcine în Chiapas scapă de sub control, cu între 100 şi 130 de cazuri noi zilnic, însă autorităţile locale sunt mai puţin pesimiste şi nu au impus restricţii activităţilor publice.

În luna aprilie, în Mexico City au fost luate măsuri draconice - au fost închise şcolile, liceele, universităţile, restaurantele, stadioanele şi complexele turistice - aplicate apoi şi în restul ţării.
Experţii, care au identificat primul caz din ţară studiind rapoartele, au detectat şi câteva cazuri apărute în nordul şi centrul ţării în luna martie, înainte de explozia din aprilie. "Este complicat de spus unde a apărut, dar primele eşantioane provind din zonele rurale", constată Kuri.
În prezent, mexicanii nu prea mai poartă măşti, dar temperatura pasagerilor de pe aeroporturi este controlată în continuare cu scannere termice.


Fie că gripa porcină va lua sau nu din nou amploare în ţară, pandemia a afectat deja economia Mexicului, deja fragilă în urma crizei mondiale. Hotelurile au fost goale timp de mai multe luni, în condiţiile în care turismul reprezintă a treia sursă de turism a ţării, după petrol şi banii trimişi de emigranţii din Statele Unite familiilor.

Mai multe articole despre:
Mexic virus gripă porcină