MENIU

Mercur şi Marte, două planete ''siameze'', separate la naştere

Foto: blog.descoperă.ro

Mercur, Marte, Venus şi Terra au luat naştere din acelaşi inel de materie, din apropierea Soarelui, susţin oamenii de ştiinţă. După milioane de ani de convieţuire, cele patru planete au fost separate de forţa gravitaţonală.

Informaţia a fost făcută publică de cercetătorul american Brad Hansen  de la Universitatea California din Los Angeles în urma unui proces de simulare. Oamenii de ştiinţă au examinat cele patru planete vecine, Mercur, Marte, Terra şi Marte şi mişcarea lor în jurul Soarelui. Pornind de la ideea că planetele s-au format dintr-un inel de materie, distribuit în jurul unui stele, oamenii de ştiinţă au concluzionat că Marte şi Mercur au constituit un întreg, după care au fost separate la naştere. 

''Simularea efectuată demonstrează că din inelul de materie au luat naştere patru planete, două din lmitele extreme ale inelului, şi alte două din partea internă a sa'', explică Brad Hansen, citat de Corriere della Sera. 

Astfel, planetele formate în extremităţi sunt Venus şi Terra, în timp ce Mercur şi Marte au luat naştere din ''miezul'' inelului, smulşi din acelaşi corp de materie de forţa gravitaţională  a planetelor mari,  formate iniţial, respectiv  Venus şi Terra. 

Caracteristicile planetelor Mercur şi Venus, demonstrează că acestea au fost victimele unor ciocniri violente cu alte corpuri cereşti.  Impacturi asemănătoare au afectat şi Terra, iar simularea lui Hansen dovedeşte că din contactul planetei noastre cu un alt corp ceresc de mari dimensiuni, a luat naştere Luna. 

Impactul a dus la desprinderea unei mari cantităţi de materie, care mai apoi s-a coagulat şi a format satelitul nostru natural.