MENIU

Mercedes vrea semi-monopol în Formula 1

Foto: f1-live.com

Motoristul german vrea să cumpere 40 % din acţiunile Brawn GP. Dat fiind parteneriatul cu McLaren şi faptul că asigură motoare pentru Red Bull şi Force India ar însemna că va controla patru dintre echipele din Marele Circ.

Constructorul german Mercedes, care deţine 40 de procente din McLaren, intenţionează să achiziţioneze şi majoritatea acţiunilor echipei Brawn GP, la care evoluează liderul clasamentului general al Formulei 1, Jenson Button.

Reprezentanţii Mercedes-Benz Motorsport au negat că vor să devină proprietari, dar nu şi că vor să fie acţionari, fiind deja furnizorii motoarelor. "Noi nu comentăm zvonurile şi avem un contract de lungă durată cu McLaren", a spus purtătorul lor de cuvânt. În condiţiile în care echipele din marele Circ au fost afectate de recesiune, Honda retrăgându-se, iar BMW intenţionând să facă acelaşi lucru la finalul actualului sezon, Mercedes ar putea fi implicată la patru echipe de anul viitor, colaborărilor cu McLaren şi, eventual, Brawn, adăugându-li-se motorizarea Force India şi Red Bull, cu care se negociază intens.

Regulamentul FIA prevede că un constructor poate furniza motoare la cel mult două echipe, dar forul îi poate acorda lui Mercedes o permisiune specială, având în vedere criza financiară. În ceea ce priveşte viitorul apropiat, team-ul Force India a confirmat că pilotul italian Vitantonio Liuzzi va fi, pentru restul sezonului, înlocuitorul lui Giancarlo Fisichella. Pilot de teste la această echipă, Liuzzi a mai concurat în 39 de Grand Prix-uri de Formula 1, ultima sa cursă fiind marele Premiu al Braziliei, la finele sezonului 2007. Cea mai bună clasare a sa într-o etapă a fost locul şase.