MENIU

Medvedev avertizează inamicii Rusiei faţă de orice agresiune

Foto: npr.org

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat sâmbătă că orice agresiune faţă de Rusia va duce la o "ripostă demnă de acest nume", declaraţie făcută la parada militară pentru celebrarea a 64 de ani de la victoria Armatei Roşii asupra Germaniei naziste, relatează AFP.

"Suntem siguri că orice agresiune împotriva cetăţenilor noştri va duce la o ripostă demnă de acest nume", a declarat Medvedev.

"Victoria asupra fascismului este un exemplu şi o lecţie pentru toată lumea, de actualitate într-un moment în care unii sunt pregătiţi să se implice într-un conflict", a adăugat el.

Aceste declaraţii intervin pe fondul tensiunilor persistente între Rusia şi fosta republică sovietică Georgia. Între cele două ţări a fost un scurt război în august.

Ceremonia din Piaţa Roşie a avut loc în prezenţa a circa 9.000 de militari din 103 unităţi, care au trecut prin faţa tribunei oficiale în care se aflau Medvedev şi Vladimir Putin.

Ministrul apărării, Anatoli Serdiukov, a trecut în revistă trupele în limuzina sa. "Felicitări, camarazi! Vă felicit pentru aniversarea a 64 de ani de la victoria din marele război patriotic", a spus el. "Ura!", au strigat soldaţii.
O armată de tancuri, rachete şi alte echipamente grele a defilat pe muzica militară.

În această rară demonstraţie publică au figurat rachetele S-300 şi S-400, precum şi rachete balistice Iskander, pe care Rusia a spus că le va desfăşura în Kaliningrad, dacă SUA menţin proiectul scutului. Apoi, Piaţa Roşie a fost survolată de zeci de elicoptere şi avioane militare.

Aniversarea victorie este marcată de parăzi militare în multe oraşe ruse în fiecare an la 9 mai.

Potrivit autorităţilor sovietice, 8,6 milioane de militari sovietici şi 27-28 milioane de civili au fost ucişi în acest conflict.

Mai multe articole despre:
Rusia Germania Georgia Dmitri Medvedev Armata Roşie