MENIU

Media de vârstă din învăţământul superior românesc este de 52 de ani

Universităţile româneşti duc lipsă de cadre didactice tinere

Peste o treime din totalul profesorilor universitari români au peste 70 de ani, iar media de vârstă din învăţământul superior este de 52 de ani, arată datele oficiale ale Ministerului Educaţiei. Astfel,  România are printre cele mai mari medii de vârstă dintre universităţile europene.

În cadrul Universităţii \"Politehnica\" din Bucureşti precum şi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie \"Carol Davila\" din Bucureşti există 116, respectiv 115 cadre didactice care au trecut de vârsta pensionării. În cazul Universităţii \"Carol Davila\", peste 60 la sută dintre profesori au statut de consultant, relatează Gândul.

În Bucureşti, recordul este deţinut de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară,  unde două treimi din numărul total de profesori sunt pensionari şi în care decanul are 84 ani.

La nivel naţional, Universitatea de Medicină şi Farmacie \"Iuliu Haţieganu\" din Cluj are cel mai mare procent (63 la sută ) de profesori trecuţi de vârsta pensionării.

22% din totalul de 5075 de cadre didactice din învăţământul superior au nevoie de reînnoirea contractului de colaborare cu o universitate românească în fiecare an.

Astfel, există 1137 de profesori care se ocupă de coordonarea doctoratelor şi câteva sute de cadre didactice care au vârste cuprinse între 65 şi 70 de ani. În restul centrelor universitare româneşti, proporţia cadrelor didactice cu vârsta de peste 60 de ani variază între 20 la sută şi 29 la sută.