MENIU

Măsurile de austeritate luate de guverne au provocat proteste în toată lumea

Foto: RTV

Măsurile de austeritate luate de guverne pentru a contracara efectele crizei economice au dus la nemulţumiri în toată lumea. Islandezii, bulgarii, lituanienii, ungurii şi grecii au ieşit în stradă. În Europa, aproape că nu trece o zi fără proteste.

În Grecia, fermierii şi-au scos tractoarele din garaje şi au transformat într-un coşmar traficul pe autostrada care leagă Atena de Salonic. Ei cer reducerea taxelor şi acordarea de împrumuturi preferenţiale.

În Bulgaria, în ultimele săptămâni, profesorii, agricultorii, studenţii, ba chiar şi poliţiştii, au demonstrat pe rând în faţa Guvernului de la Sofia, protestele degenerând uneori în violenţe. Ei acuză Guvernul că nu luptă împotriva corupţiei şi că nu aplică măsuri de combatere a crizei economice.

Cu două săptămâni în urmă, în capitala Lituaniei, protestatarii furioşi că guvernul a propus un pachet de austeritate care include creşteri de impozite şi reduceri de venituri, s-au adunat în faţa Parlamentului şi au aruncat cu pietre în poliţişti.

În Islanda, ca urmare a protestelor continue, guvernul de la Reykjavik a fost nevoit ieri să demisioneze.

În Austria, acordarea de prime de casare pentru relansarea industriei auto a stârnit nemulţumirea unei asociaţii ecologiste, care ar vrea ca statul să acorde mai degrabă prime pentru cei care îşi cumpără biciclete sau abonament pe un an la tren.

Până şi popularul preşedinte american Barack Obama s-a văzut nevoit să strângă cureaua la Casa Albă. Primul act pe care l-a semnat în Biroul Oval a fost cel prin care salariile colaboratorilor săi au fost îngheţate. Măsura îi va afecta pe aproximativ 100 de angajaţi care câştigă, fiecare, peste 100 de mii de dolari pe an.

Mai multe articole despre:
proteste măsuri Europa criză lume Barack Obama