MENIU

Marko Bela: UDMR nu susţine o moţiune de cenzură pe Coduri

Foto: NewsIn

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat luni că, pe conţinut, parlamentarii Uniunii nu au motive să susţină o moţiune de cenzură pe Coduri, alături de PNL, care are doar 93 de parlamentari, număr insuficient pentru depunerea unei moţiuni de cenzură.

"Am declarat săptămâna trecută că dacă textul proiectelor de Coduri pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea coincide cu ce s-a convenit în Comisiile speciale, texte semnate de colegii mei, nu vom semna o moţiune de cenzură. De data aceasta, guvernanţii şi-au respectat promisiunea", a afirmat Marko Bela.

"În ceea ce priveşte conţinutul, nu avem motive să susţinem o moţiune de cenzură", a adăugat preşedintele UDMR. El a subliniat că se mai ridică şi chestiunea unei adoptări rapide a proiectelor, toate acestea fiind argumente pentru a nu le contesta.

Marko Bela a admis că rămâne totuşi problema felului în care sunt adoptate proiectele, anume prin angajarea răspunderii, însă în decizia Uniunii a primat nevoia urgentării demersului adoptării rapide a Codurilor.

Cât priveşte relaţia cu PNL, ai căror lideri au anunţat, de câteva săptămâni, că iniţiază o moţiune de cenzură alături de UDMR împotriva angajării răspunderii pe Coduri, Marko Bela a subliniat că nu este vorba despre un refuz adresat liberalilor, ci pur şi simplu conducerea Uniunii a ajuns, de această dată, "la o altă concluzie".

Guvernul şi-a angajat luni răspunderea, în faţa Parlamentului, asupra proiectelor de Cod civil şi penal. În termen de trei zile, se poate depune o moţiune de cenzură împotriva acestui demers. Dacă până zilele trecute liderii PNL se declarau încrezători că pot conta pe sprijinul UDMR pentru semnarea unei moţiuni de cenzură, în declaraţia prim-vicepreşedintelui PNL Ludovic Orban s-a reflectat refuzul Uniunii.

"Am reconfirmat hotărârea de a depune moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Boc pentru asumarea răspunderii pentru adoptarea celor două Coduri", a anunţat Orban.

Tehnic, pentru depunerea unei moţiuni de cenzură este nevoie de semnăturile a cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. Astfel, din 334 de deputaţi şi 137 de senatori, o pătrime înseamnă 118. Grupurile PNL adună împreună 93 de parlamentari, fiind necesare alte 25 de semnături.

Citeşte şi Crin Antonescu ameninţă cu depunerea unei moţiuni de cenzură pe coduri

Mai multe articole despre:
UDMR PNL Marko Bela moţiune coduri