MENIU

Marko Bela: Românii din Covasna şi Harghita din unele instituţii ale statului ar trebui să ştie maghiară

FOTO: NewsIn

Liderul UDMR, Marko Bela, consideră că românii care locuiesc în judeţele Harghita şi Covasna şi nu cunosc limba maghiară au un "handicap" lingvistic deoarece nu ar putea accede în diverse posturi din administraţia locală.

"Sunt de acord că peste tot trebuie să fie şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din localitatea sau judeţul respectiv, aşa e cinstit (...) În schimb, trebuie să ştiţi că aici românii au un handicap, în ghilimele, şi anume că în toate instituţiile administraţiei locale din aceste judeţe, după părerea mea, cei care au o anumită răspundere trebuie să cunoască amândouă limbile. Şi cu tot respectul spun acest lucru (...) Aşa cum şi de la maghiari în mod drept se aşteaptă să cunoască foarte bine limba română şi invers, şi românii care au astfel de funcţii sau răspunderi ar trebui să cunoască limba maghiară", a declarat, joi, în judeţul Covasna, Marko Bela.

Liderul UDMR a făcut referire în mod special la posturile de contact cu publicul, unde angajaţii ar trebui să ştie să se exprime în ambele limbi, dar nu numai.

Marko Bela: În Covasna şi Harghita noi suntem la guvernare

Afirmaţia liderului unional vine ca răspuns la o întrebare privind felul în care percepe UDMR vizitele miniştrilor trimişi în Secuime de preşedintele Traian Băsescu şi dacă acestea ar putea afecta în vreun fel poziţia UDMR în zonă. Replica lui Marko a fost că percepe aceste prezenţe ca pe un parteneriat, şi nu o competiţie.

"Împreună cu colegii mei am fost la o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, la Cotroceni, unde am clarificat că nu în competiţie în UDMR, ci în parteneriat cu UDMR concepe şi domnia sa impunerea în continuare a unor proiecte de dezvoltare infrastructurală în cele două judeţe (...) şi vom încerca să avem un parteneriat cu miniştrii, cu guvernanţi şi nici nu se poate altfel, fiindcă, vrem nu vrem, indiferent dacă UDMR este la guvern sau în opoziţie, în aceste judeţe noi suntem la guvernare, fiindcă noi conducem administraţiile locale", a declarat, în Covasna, Marko Bela.

Preşedintele UDMR a completat că acest statut al partidului în cele două judeţe include şi o responsabilitate, o răspundere pentru cetăţenii lor. De altfel, liderul UDMR a completat că, indiferent care ministru are o ofertă pentru secui, pentru maghiarii din România, în sensul dezvoltării, este foarte bine, iar până acum singura formaţiune care a avut o ofertă şi un program pentru maghiari a fost UDMR.

Preşedintele UDMR Marko Bela a participat joi, la Centrul de Studii Europene de la Arcuş, judeţul Covasna, la o întâlnire a grupurilor parlamentare UDMR şi la o audienţă publică. La întrunire s-au adunat în jur de 20 de parlamentari ai Uniunii şi directori de deconcentrate susţinuţi de UDMR.