MENIU

Mărieş a primit documentele nesecretizate din dosarul Revoluţiei, dar refuză să iasă din greva foamei

Foto: gardianul.ro

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş a susţinut că a primit de la Parchetul General toate copiile documentelor nesecretizate din dosarul Revoluţiei, dar că va rămâne în greva foamei până când SRI va răspunde la cererea de declasificare a celorlalte documente.

Revoluţionarul a spus că va ieşi din greva foamei când va avea jumătate din copiile dosarului Revoluţiei, însă şi-a schimbat decizia. A trimis o cerere către oficialii SRI, pe care i-a invitat la discuţii, dar a spus că nu a primit niciun răspuns.

Reprezentanţii asociaţiei au mers la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a ridica DVD-urile, CD-urile şi casetele de la dosar. "Vreau să scanez toate documentele şi să le pun pe site-ul Asociaţiei 21 Decembrie, pentru ca publicul să aibă acces", a precizat revoluţionarul.

Purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea, a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu are nimic de comunicat opiniei publice după discuţiile cu revoluţionarii. Mărieş a declarat că singurele instituţii care nu au decis dacă pot fi predate copii după documentele secretizate din dosarul Revoluţiei sunt Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

"Parchetul General ne-a adus la cunoştinţă că MApN şi CNSAS au trimis răspunsuri, prin care permit desecretizarea actelor din dosarul Revoluţiei, însă SRI şi STS au cerut un răgaz de două săptămâni pentru a lua o decizie. Nu înţeleg de ce au nevoie de atât timp ca să respecte o decizie a CEDO", a spus Mărieş.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a ajuns la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a declarat avocatul asociaţiei, Antonie Popescu, precizând că Mărieş nu a dorit să rămână internat. Antonie Popescu a mai spus că Mărieş, aflat în greva foamei din data de 4 august, are probleme cu respiraţia şi cu stomacul, iar medicii au decis să îl ţină pe perfuzii.

Parchetul General a început predarea integrală a copiilor dosarului Revoluţiei către revoluţionari, exceptând actele pentru care procurorii aşteaptă un răspuns de la instituţiile ce au dispus secretizarea lor, a declarat, pentru NewsIn, avocatul Asociaţiei 21 Decembrie, Antonie Popescu.

CEDO a trimis, vineri, 9 octombrie, o nouă scrisoare Asociaţiei 21 Decembrie, în care arăta că Mărieş poate obţine de la Parchet fotocopii după anumite documente din dosarul Revoluţiei, mai exact cele "pertinente pentru apărarea plângerii lor în faţa Curţii, având în vedere volumul important" al dosarului.