MENIU

MApN va cheltui peste 270.000 de euro pentru studiile copiilor militarilor detaşaţi în Belgia

FOTO: varsovia.mae.ro

Ministerul Apărării va cheltui peste 270.000 de euro pentru plata studiilor şi reconstrucţia şcolii unde învaţă copiii celor 42 de familii de militari români detaşaţi în Belgia la baza NATO din oraşul Mons, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern postat pe site-ul MApN.

MApN va aloca 270.796 de euro din bugetul pe 2009 numai pentru modernizarea şi renovarea amfiteatrului, sălii de mese sau sălii de sport a Şcolii Internaţionale de la Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa(SHAPE). Este vorba doar de spaţiile comune, întrucât România nu are o secţiune naţională specială în cadrul şcolii. Din aceeaşi sumă, 9.378 de euro vor fi folosiţi pentru proiectarea întregii lucrări. Cea mai mare parte a investiţiei ar urma să fie suportată de Statele Unite, care vor finanţa construcţia secţiunii americane a şcolii, în timp ce celelalte ţări care deţin secţiuni naţionale vor susţine renovarea acestora din fonduri proprii.

Reprezentanţii Ministerului Apărării susţin că renovarea şcolii din Mons era necesară, întrucât aceasta are o vechime de peste 40 de ani. "Spaţiile de şcolarizare au fost construite în anul 1967(...) cu caracter temporar şi nu mai corespundea din punct de vedere fizic şi al standardelor de învăţământ actuale", se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.

Până în prezent, conform Hotărârii de Guvern nr. 1510 din anul 2007, MApN plătea la bugetul Şcolii Internaţionale din Mons doar sumele aferente cheltuielilor de şcolarizare pentru copiii militarilor români detaşaţi la baza NATO din Belgia. Astfel, pentru fiecare copil se plătesc, anual, sume cuprinse între 1500 şi 2000 de euro. "Este singura opţiune de şcolarizare de pe plan local, asigurând toate nivelele de şcolarizare în incinta bazei NATO din Mons, plata contribuţiei de şcolarizare se situează la o medie anuală de 1500-2000 euro pentru fiecare copil, faţă de 4000-5000 de euro anual cât reprezintă cheltuielile de şcolarizare pentru copiii din alte locaţii în care avem personal la post", conform notei de fundamentare.

Banii pe care urmează să îi plătească MApN au fost stabiliţi pentru toate naţiunile membre ale SHAPE proporţional cu numărul de elevi care frecventează şcoala în anul 2009. În prezent, la Mons se află un număr de 42 de familii de militari români.

Comandamentul Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE), din Mons, Belgia, este Cartierul General al Comandamentului Aliat din Europa (ACE), unul din cele două comandamente militare principale din Europa. ACE este comandat de către Comandamentul Suprem Aliat din Europa (SACEUR), care asigură securitatea zonei ce se întinde de la punctul cel mai nordic al Norvegiei până în sudul Europei şi de la ţărmul oceanului Atlantic până la graniţa estică a Turciei. Rolul Comandamentului Aliat din Europa şi al SACEUR este de a contribui la păstrarea păcii, securităţii şi integrităţii teritoriale a statelor membre NATO în Europa.
Mai multe articole despre:
Belgia NATO MApN studii hotărâre de Guvern