MENIU

Manifestaţii proruse la Chişinău: "Vrem limba rusă să fie limbă de stat"

Foto: Unimedia.md

"Vrem limba rusă să fie limbă de stat" şi "Te iubim, Rusia!", au scandat miercuri în faţa Ambasasadei Rusiei din Chişinău aproximativ 200 de persoane, care au participat la o manifestaţie organizată de Valeri Climenco, liderul mişcarii social-politice "Ravnopravie", relatează UNIMEDIA.

Înarmaţi cu steaguri ale Federaţiei Ruse şi cu o pancartă de câţiva metri lungime, tinerii au mărşăluit prin centrul capitalei pentru a cere ca limbii ruse să-i fie oferit statutul de limbă oficială în Republica Moldova.

Coloana s-a oprit în faţa Guvernului, unde protestatarii au fluierat de câteva ori, precizează portalul Ştirea Zilei. Vorbitorii de limba rusă s-au îndreptat apoi spre Ambasada Federaţiei Ruse de la Chişinău.

"Indiferent de cine va fi la putere, vom cere ca limba rusă să fie limba de stat, deoarece peste 50% din locuitorii R. Moldova vorbesc limba rusă", a declarat pentru Ştirea Zilei preşedintele Ligii Tineretului Rus din R. Moldova, Igor Tuleantev. El a adăugat că tinerii ruşi ies în stradă deja al cincilea an, la 4 noiembrie, când în Rusia este marcată Ziua unităţii naţionale.

Valeri Climenco, liderul mişcarii proruse "Ravnopravie" şi preşedintele Congresului comunităţilor ruse din Republica Moldova, susţine că atunci când rusa va deveni limba de stat, societatea se va consolida. "În Găgăuzia limba rusă are deja statut de limbă oficială, în raionul Taraclia – la fel, iar în Transnistria – este limbă de stat. Oferind limbii ruse statut de a doua limba de stat, autorităţile vor reuşi să uneasca ţara, aşa cum îşi doresc", a spus Climenco.

Pentru ca limba rusă să devină limbă de stat ar trebui să fie modificată Constituţia, însă nicio formaţiune nu are 67 de voturi pentru realizarea acestui deziderat. În plus, niciun partid care deţine mandate în Parlamentul de la Chişinău nu are prevăzut în programul său declararea limbii ruse drept limba de stat.

La ultimul recensământ, efectuat în 2004, 6% din populaţie s-au declarat ruşi. În acelaşi timp, 11% au spus că rusa este limba lor maternă, iar 16% - că o vorbesc de obicei.
Mai multe articole despre:
Moldova Chişinău manifestaţii limba rusă