MENIU

Mănăstirea Colţi din Parcul Naţional Retezat, destinaţie turistică preferată şi de Ceauşescu

Lângă mănăstire e cabana de vânătoare unde Ceauşescu stătea de câteva ori pe an.
Foto:aventuraturistica.ro

În drumul spre Parcul Naţional Retezat e greu să te hotărăşti unde să poposeşti. Vilele şi cabanele străjuiesc drumul. Iar indicatoarele te îmbie să vezi multe locuri de vis

Mănăstirea Colţ e în Râul de Mori, lângă Cetatea cu acelaşi nume. După ce o vizitezi, localnicii te trimit la un păstrăv foarte gustos, la fosta cabană a lui Nicolae Ceauşescu. În inima munţilor Retezat, acolo unde dictatorul era cel mai mare vânător al ţării.

Biserica apare dintr-o dată, ca ieşită din pământ. Este una dintre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe, cu o vechime de aproape şapte veacuri. A fost construită cu elemente caracteristice bisericilor din zona Haţegului - acoperiş din piatră sub formă de piramidă, cu arce sau contraforturi. Un călugăr ne întreabă de vorbă. Este unul dintre cei patru care s-au încumetat să trăiască aici. Și aflăm câte ceva din istoria bisericii dar şi că ortodocşii nu vin niciodată cu mâna goală. Aduc câte ceva de la oraş, pentru că preoţii pleacă rar din mănăstire.

Pictura din biserică este, din punct de vedere tehnic, originală. Gletul care constituie suportul acesteia este armat cu coajă de copac, ace de brad şi sâmburi de cireş sălbatic.

De la mănăstire ţinem apoi drumul cascadelor ca să ajungem la cabana de vânătoare unde Ceauşescu stătea de câteva ori pe an. Parcă şi peisajele de aici par să fi fost comandate pentru cel mai iubit fiu. Cabana e acum a turiştilor. Povestea dictatorului încă mai vinde bine, la atâţia ani de la revoluţie.

 

Mai multe articole despre:
Ceauşescu vânătoare turişti cabană All Inclusive