MENIU

Mai multe morminte din cimitirul Bellu au fost profanate

Foto: RTV
Primăria Capitalei va instala sisteme de supraveghere în cimitire

Cimitirul Bellu din Capitală este locul în care istoria României poate fi contemplată. Familii de nobili, poeţi, artişti, istorici şi conducători, cu toţii îşi dorm somnul de veci în cel mai vechi cimitir al Capitalei. Dacă arunci o privire mai atentă, însă, la monumentele funerare, vechi de sute de ani, observi că unele sunt în paragină, altele sunt distruse sau şi mai rău profanate. Pentru a preveni astfel de situaţii, primăria Capitalei intenţionează să instaleze sisteme de supraveghere.

Potrivit autorităţilor, în cimitirele din Capitală au loc, lunar, 15-20 de incidente.

Busturile de bronz de pe mormintele Mariei Filotti şi ale regizorului Jean Georgescu au fost furate, alte câteva morminte au fost distruse pentru plăcile de bronz, o femeie a fost tâlhărită chiar pe aleile cimitirului. Mai rău este că multe cavouri s-au transformat în adăposturi pentru oameni ai străzi sau narcomani.

Municipalitatea vrea să instaleze sisteme moderne de supraveghere şi asta pentru că în ultima perioadă au fost înregistrate mai multe profanări de morminte, dar şi furturile unor monumente istorice.

Dacă la Bellu sunt probleme cu paza, în cimitirul Pantelimon pericolul vine de sus. La fiecare ploaie mai puternică, aleile sunt inundate, iar apa bălteşte în cavouri.

Autorităţile spun că în jurul cimitirelor s-au dezvoltat şi funcţionează afaceri înfloritoare.

''E o adevărată mafie.... vând, locuri de veci...de toate'', spune primarul Capitalei, Sorin Oprescu. 

Cele mai scumpe, dar şi cele mai căutate pe piaţa neagră a locurilor de veci sunt cavourile vechi care, aparent, nu mai au proprietari. În Belu, un astfel de refugiu pentru eternitate costă cam 50.000 mii de euro. Pentru a stopa traficul de morminte, primăria Capitalei vrea să facă un inventar al locurilor de veci din Bucureşti.

Mai multe articole despre:
furt cimitir profanare Belu morminte