MENIU

Mai mult de jumătate din cele 240 de instanţe din ţară au început protestele

Foto: wordpress.com

Bilanţul adunărilor generale la nivelul mai multor instanţe din ţară arată că, până în prezent, 8 curţi de apel, 18 tribunale şi judecătoriile arondate acestora au votat pentru reducerea activităţii şi amânarea dosarelor cu anumite excepţii, potrivit unui bilanţ al RNAG.

Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale (RNAG) este formată din 240 de judecători, fiecare reprezentând câte o instanţă, şi a fost iniţiată de judecătorii Cristi Danileţ - preşedinte SoJust şi vicepreşedinte la Judecătoria Oradea, Adi Neacşu - membru SoJust şi preşedinte al Tribunalului Vrancea şi Horaţius Dumbravă - judecător în cadrul Curţii de Apel Târgu Mureş.

Potrivit lui Cristi Danileţ, instanţele care au votat vineri, 28 august şi luni, 31 august, reprezintă mai mult de jumătate din cele 240 de instanţe din ţară. Seria adunărilor generale va continua până pe 3 septembrie inclusiv, când se vor putea centraliza rezultatele din toată ţara.

Instanţele din Bucureşti, cu excepţia Judecătoriei Sectorului 4, au votat pentru reducerea activităţii, amânarea dosarelor cu anumite excepţii şi boicotarea alegerilor. Atât Judecătoria Sectorului 4 cât şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor organiza marţi, 1 septembrie, adunări generale.

Tribunalul Bucureşti a decis, în cadrul Adunării generale din 27 august ca, începând cu 31 august, să se judece numai cauzele penale urgente şi cele civile care privesc plasamentul minorilor, restul dosarelor urmând să fie amânate pe temeiuri legale. Tribunalul Bucureşti a mai decis pe 27 august să refuze desemnarea judecătorilor în birourile electorale, prin cerere scrisă a fiecăruia.

La rândul său, Adunarea Generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, 28 august, ca, de la 1 septembrie, să îşi restrângă la minumum activitatea, să nu mai facă parte din birourile electorale, iar procesele vor primi termene direct în 2010. Adunarea Generală a hotărât mai multe forme de protest, care vor începe, de la 1 septembrie, cu judecarea numai a cauzelor penale privind starea de arest. Restul dosarelor vor fi amânate pentru 2010. De asemenea, magistraţii nu vor face parte din birourile electorale. Ei nu vor judeca nici contestaţiile electorale.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, magistraţii au stabilit că nu vor mai accepta să judece aşa de multe dosare, chiar şi după terminarea protestelor. Astfel, fiecare instanţă ar urma să stabilească numărul cauzelor care vor intra rol în fiecare şedinţă. Tot pentru perioada de după protestele anunţate pentru 1 septembrie, judecătorii au decis să încheie şedinţele de judecată la ora 14.30, ca până la 16.00 să poată delibera şi astfel programul lor de muncă să nu depăşească opt ore.

Începând cu data de 1 septembrie, personalul auxiliar va refuza orice activitate cu publicul.

Mai multe instanţe din ţară au votat pentru întreruperea activităţii începând cu data de 1 septembrie şi pentru boicotarea alegerilor, în semn de protest faţă de subfinanţarea justiţiei şi salarizarea magistraţilor în raport cu celelalte puteri ale statului.
Mai multe articole despre:
proteste tribunal instanţe judecători judecătorie