MENIU

MAE reduce 86 de posturi din structurile subordonate, dar nu disponibilizează din Centrală

Foto: mae.ro

MAE va desfiinţa 86 de posturi prin reorganizarea unor instituţii din subordine, cum ar fi Agenţia de Control al Exporturilor, Redacţia Publicaţiilor pentru Străinătate, Institutul Diplomatic Român şi Centrul pentru Românii de Pretutindeni, dar nu va disponibiliza personal din cadrul ministerului.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a spus miercuri că Agenţia Naţională de Control al Exporturilor (ANCEX), singura agenţie în cadrul MAE, devine direcţie în cadrul ministerului. ANCEX avea 45 de posturi la înfiinţare, din care rămân 20.

Redacţia Publicaţiilor pentru Străinătate avea 60 de posturi la înfiinţare şi rămân 42. Ea va fi transformată în direcţie în cadrul MAE.

Institutul Diplomatic Român rămâne cu 36 din 60 de posturi, iar Centrul de Studii pentru Românii de Pretutindeni - cu 70 din 89.

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a precizat că nu vor fi disponibilizaţi angajaţi din cadrul aparatului de lucru al ministerului. "Şi aşa, avem nevoie de angajarea de personal, mai ales pe zona consulară", a spus el.

Diaconescu a precizat că, în urma restructurării acestor instituţii subordonate MAE, se vor face economii de circa 300.000 de euro anual.

În ceea ce priveşte reducerea posturilor diplomatice din exterior, ministrul a declarat că are în vedere o reducere a acelora  care "nu se mai justifică sub aspectul activităţii diplomatice" şi redistribuirea lor către Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. "Totodată, sunt oficii diplomatice româneşti care în acest moment pot funcţiona şi cu un număr ceva mai redus în ceea ce priveşte personalul diplomatic, consular şi auxiliar, şi pentru o perioadă îşi vor reorganiza activitatea cu un personal redus, dar posturile vor rămâne în schemă, fără a fi ocupate", a spus el.

Ministrul Cristian Diaconescu a anunţat la sfârşitul lunii iulie reducerea a 55 de posturi din MAE, "în special din zona Europei de Vest", la numai o zi după ce preşedintele Traian Băsescu critica faptul că diplomaţii "se ticsesc" în ambasadele occidentale. "Pe fondul restricţiilor financiare, am continuat procesul intern de reducere a cheltuielilor şi de eficientizare a activităţilor MAE. Avem un colectiv foarte bun care se ocupă din punct de vedere politic şi finanicar de finalizarea acestui proces. Am stabilit reducerea sau vacantarea temporară a 55 de posturi, din care 35 diplomatice, 17 posturi tehnico-administrative şi trei posturi pe plan local", a declarat ministrul de externe într-o conferinţă de presă.

Pe plan local sunt vizate două îngrijitoare şi o traducătoare, a precizat MAE, la solicitarea NewsIn.

Printre ţările unde se va proceda la vacantarea temporară a unor posturi se numără şi Italia şi Spania, două dintre statele unde se află cele mai mari comunităţi de români din Europa şi unde permanent există solicitări pentru deschiderea de consulate şi suplimentarea de personal.

Celelalte ţări sunt Austria, Belgia (atât la Ambasadă, cât şi la Reprezentanţa UE), Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Grecia, Irlanda, Vatican, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Turcia şi Ungaria.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei române a avertizat că reducerile de posturi din Occident reprezintă numai un început. "Este vorba de primele 55 de posturi din zona Europei, dar sigur că ne vom uita la eficienţa tuturor misiunilor din întreaga lume, atât sub aspectul funcţionării diplomatice, cât şi la nivelul de reprezentare pe care îl asigură", a precizat Diaconescu.

Totodată, ministrul a insistat asupra necesităţii păstrării eficienţei instituţiei, din acest punct de vedere fiind necesară menţinerea unui echilibru "normal şi eficient" între reducerile efectuate şi necesitatea de a nu afecta masa critică a activităţii diplomatice.

MAE a decis, la sfârşitul lunii iunie, să propună preşedintelui României, Traian Băsescu, şi premierului Emil Boc închiderea a 14 oficii consulare şi misiuni diplomatice din Africa, America de Sud şi Orientul Îndepărtat. Printre aceste se numără Ambasada din Etiopia, Ambasada din Peru, cea din Malaysia şi Consulatele generale de la Capetown (Africa de Sud), Sydney şi Lyon. De asemenea, a fost propusă şi reducerea cheltuielilor de capital şi de personal cu 20% la opt dintre misiunile României cu cele mai mari bugete, printre care cele de la Washington, Londra şi Roma, dar şi Reprezentanţele permanente ale României la UE şi NATO.

Diaconescu a declarat ulterior că prin aceste măsuri speră să economisească 2 milioane de dolari anual. O decizie finală va fi luată însă de preşedinte, în cazul ambasadelor, şi de premier, în cazul consulatelor.