MENIU

MAE încearcă să consilieze românii pentru completarea corectă a cererilor de viză SUA

Foto: biojobblog.com

Ministerul de Externe caută o formulă pentru a sprijini cetăţenii români să-şi îmbunătăţească capacitatea de a completa cât mai corect formularele pentru obţinerea vizelor SUA, rata de respingere fiind singurul aspect problematic pentru eliminarea vizelor americane, a declarat Cristian Diaconescu.

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, care a efectuat săptămâna trecută o vizită în SUA, a vorbit în termeni foarte optimişti despre includerea României în Visa Waiver.

"Doresc să subliniez faptul că progresele certe în acest domeniu sunt recunoscute (de către SUA - n.r.) şi în acest moment nu mai avem de îndeplinit decât o serie de criterii tehnice de acces în programul american în scutire de vize, mai ales în ceea ce priveşte scăderea ratei de refuz, undeva sub 10%", a spus ministrul făcând referire şi la faptul că România a ajuns în 2008 la o rată de refuz de 25%, după ce în 2007 aceasta era de 37%.

Din punctul de vedere al părţii americane, a subliniat ministrul, "nu există alte obstacole de natură politică, strategică sau din altă categorie". Şeful MAE a detaliat subiectul, arătând că respingerea cererilor de viză este cauzată uneori şi de unele imperfecţiuni legate de completarea formularelor.

Întrebat dacă îşi menţine declaraţiile referitoare la faptul că vizele ar putea fi eliminate până la sfârşitul anului, Diaconescu a răspuns afirmativ. "Da, ar fi posibil şi continui să cred acest lucru, atâta vreme cât, din punct de vedere politic, Statele Unite sunt gata să copereze pentru îndeplinirea prevederilor acestui program", a spus Diaconescu.

SUA au anunţat în luna octombrie că din 2009 Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia şi Coreea de Sud nu vor mai avea nevoie de vize. Însă aceste state nu numai că au încheiat bilateral aranjamente de securitate cu Washingtonul, dar aveau şi o rată de respingere a vizelor mai mică de 10%. În prezent, Visa Waiver, prin care este ridicată obligativitatea vizelor, include 27 de state, în principal ţări occidentale.

Mai multe articole despre:
România SUA vize Diaconescu cereri eliminare