MENIU

Lubeniţa de Gottlob este marca înregistrată a timişenilor

Foto: http://gsitismana.sapte.ro/gimnaziu/pilde_fichiers/image003.jpg

În fiecare an, la începutul lunii iulie, locuitorii comunei timişene Gottlob se pregatesc de recoltă. Pentru cei care nu ştiu, pepenele verde sau lubeniţa de Gottlob, cum îi zic localnicii a ajuns deja marcă înregistrată. Cu toate acestea, pentru a-şi vinde marfa cultivatorii stau pe marginea drumului zile în şir: dorm în maşini şi se spală la duşuri improvizate.

Lubeniţa de Gottlob nu este cunoscută doar în Banat, ci în toată ţara. Cei care cultivă pepeni verzi au învăţat tainele acestui tip de agricultură de la bunicii şi străbunicii lor.

"Unul din 10 locuitori din Gottlob cultivă lubeniţă. Şi tradiţia aceasta merge din tată în fiu, foartă multe lume se ocupă cu lubeniţa, chiar a devenit un brand în judeţul Timiş: lubeniţa de Gottlob", a declarat Cristian Cerba, viceprimar Gottlob.

Dar tradiţia se confruntă de câţiva ani cu importurile. Cultivatorii timişeni trebuie să concureze direct cu pepenii verzi aduşi de peste hotare.

Pentru a susţine renumele comunei, edilii din Gottlob s-au gândit să organizeze anul acesta un festival al fructelor. Între timp producătorii se văd nevoiţi să iasă pe marginea şoselei pentru a-şi vinde recolta. 

Mai multe articole despre:
Timiş pepeni recoltă marcă înregistrată