MENIU

Lovitură pentru victimele de la "Colectiv", statul nu garantează daunele

Lovitură pentru victimele de la "Colectiv", statul nu garantează plata daunelopr către victime. Decizia a fost luată după amânări care au durat o jumătate de an.

În încercarea de a convinge instanţa ca statul român să garanteze plata daunelor în dosarul Colectiv procurorii DNA au adus noi argumente la proces. Reprezentanţii acuzării, care în primă fază au invocat rezultatele dezastruoase ale controlului făcut de Guvern, imediat după incendiul din club, acum se raportează la legislaţia europeană şi internaţională.

"În ordinea juridică internaţională responsabilitatea statului ca unitate în sine este antrenată deoarece atribuţiile sale şi a celorlalte instituţii publice de a veghea la protecţia sănătăţii şi securităţii publice fundamentează prezumţia de responsabilitate pentru inacţiune sau omisiune."

DNA vorbeşte şi despre riscul ca ţara noastră să fie sancţionată dacă nu se asigură că victimele tragediei petrecute acum trei ani, sau rudele acestora vor fi despăgubite.

"(...) este cert că, după rămânerea definitivă a hotărârii, părţile civile nu vor putea obţine despăgubirile civile stabilite de instanţa de judecată, din cauza faptului că, inculpaţii nu au în patrimoniile lor bunuri suficiente care să servească la acoperirea prejudiciilor şi de aceea, pentru a evita sancţionarea României de către instanţa de contencios european, este imperios necesar ca Statul Român să participe în calitate de subiect procesual."

Valoarea daunelor cerute în dosarul Colectiv reprezintă un record în justiţia românească şi se ridică la peste 100 de milioane de euro. Cei care ar trebui să plătească despăgubirile, dacă instanţa îi găseşte vinovaţi sunt: cei trei patroni ai localului bucureştean, fostul primar al sectorului patru, Cristian Popescu Piedone, şi două foste subalterne, dar şi doi pompieri, care sunt acuzaţi că ar fi verificat localul şi nu au luat măsuri.

Mai multe articole despre:
victime lovitură colectiv